Zašto upisati studij Hotelijerstvo i gastronomija Sveučilišta u Splitu?

Nakon završetka srednje škole jedno od najvažnijih pitanja svakoga maturanta koji želi nastaviti školovanje jest, koji studij upisati.

Prilikom izbora važan čimbenik je lakoća zapošljavanja, a između dvaju ili više podjednako poželjnih studija, izbor obično bude onaj studij koji osigurava brzo zapošljavanje. Studenti nakon završetka studija hotelijerstva i gastronomije, s obzirom na to da se zapošljavaju u turizmu kao jednoj od najvećih i najbrže rastućih gospodarskih djelatnosti u Hrvatskoj i svijetu, iznimno lako pronalaze odgovarajuće radno mjesto.

Studij hotelijerstvo i gastronomija namijenjen je prije svega mladima koji se ne boje izazova kakvima obiluje hotelijerstvo i ugostiteljstvo kao iznimno prosperitetna djelatnost. Takav tip studija se posebice predlaže onima koji žele raditi u izazovnom okruženju i u komunikaciji s ljudima koji dolaze iz cijelog svijeta.

Studij Hotelijerstvo i gastronomija izvodi se kao trogodišnji preddiplomski sveučilišni studij. Njegovim završetkom stječe se kvalifikacija sveučilišnog prvostupnika, odnosno prvostupnice hotelijerstva i gastronomije.

Nastaviti školovanje moguće je na diplomskom sveučilišnom studiju Hotelijerstva i gastronomije koji pokreće Sveučilište u Splitu ili na istoimenim ili srodnim diplomskim studijima koje izvodi matično sveučilište ili brojna druga sveučilišta u zemlji i u svijetu.

Ukoliko se prvostupnici odluče zaposliti to je moguće u nekoj od brojnih turističkih organizacija u Hrvatskoj ili u svijetu. 

Nakon završetka toga preddiplomskog sveučilišnog studija, s obzirom na primjerena praktična znanja, koja studenti stječu tijekom školovanja, vrlo je realna mogućnost zapošljavanja, posebice u turističkim organizacijama koje teže ili prakticiraju najmodernije i najzahtjevnije oblike turizma, odnosno u poduzećima u kojima pohađaju stručnu praksu kao je sastavni dio istoimenog predmeta koji se izvodi tijekom sve tri godine studija.

Studij hotelijerstva i gastronomije se izvodi u Makarskoj, jednom od ljepših gradova na istočnoj obali Jadrana, gradu i kraju koji obiluje prirodnim, kulturnim i povijesnim znamenitostima. Makarska kao turističkih meka te turistička regija koja se može pohvaliti sa šezdesetak kilometara pitomog mediteranskog ambijenta, brojnim šljunčanim plažama, slikovitim malim mjestima s udobnim obiteljskim kućama, hotelima, kampovima i lukama, konobama i restoranima.  Idealan i neponovljiv je to ambijent i mjesto za život mladih ljudi i studente koji žele studirati na studiju na kojemu znanja i vještine stječu od iznimno motiviranih nastavnika, ali i vrsnih turističkih stručnjaka koji su mentori studentima tijekom stručne prakse, a dolaze iz lokalnih pomno odabranih turističkih organizacija kao nastavni temelj studija hotelijerstva i gastronomije.

Tekst: Studij hotelijerstva i gastronomije Sveučilišta u Splitu