Psychology - novi preddiplomski sveučilišni studij na engleskom jeziku na Sveučilištu u Splitu

Od jeseni kreće novi preddiplomski sveučilišni studij Psihologije na engleskom jeziku na Filozofskom fakultetu u Splitu. Prijave za upis bit će otvorene od 1. svibnja. 2021. godine, a prva generacija studenata će startati u listopadu 2021. godine.
Studij pruža znanja i vještine provođenja psihologijskih istraživanja i temeljna znanja iz znanstvenih disciplina srodnih psihologiji te omogućava orijentaciju studenata unutar različitih psihologijskih disciplina i glavnih teorijskih pristupa. Koncept studija u potpunosti je usklađen sa zahtjevima Europskog kvalifikacijskog standarda za psihologe „EuroPsy“ koju je izradila EFPA (Europska federacija psihologijskih udruženja/European Federation of Psychologists’ Associations). Na taj je način studentima koji završe preddiplomski studij u Splitu omogućen nastavak studiranja na svim Master programima  iz psihologije na području zemalja EU. 

Nastava se izvodi u potpunosti na engleskom jeziku i traje tri godine. Studenti  završetkom studija stječu 180 ECTS i zvanje prvostupnik psihologije. 
Studij se u cijelosti financira iz školarina, a godišnja puna školarina iznosi 6000 eura. Upisna kvota za studente koji plaćaju punu školarinu je 34 mjesta. Prijave za upis za mjesta uz plaćanje pune školarine trajati će od 1. svibnja do 23. srpnja 2021. godine.
Osigurana su i dodatna dva mjesta uz punu stipendiju školarine kroz sve tri godine studija (uz uvjet redovitog studiranja). Glavni kriteriji za upis na dva stipendirana mjesta su hrvatsko državljanstvo, završetak srednjoškolskog obrazovanja u RH, slabiji socioekonomski status te izvrsnost u dosadašnjem obrazovanju. Prijave za dva stipendirana mjesta trajati će od 1. lipnja do 23. srpnja 2021. godine.
Nastava će se odvijati na Filozofskom fakultetu u Splitu, Poljička 35 te u znanstvenim jedinicama pojedinih sastavnica Sveučilišta u Splitu poput Medicinskog fakulteta. U izvedbi programa će sudjelovati i nastavnici s međunarodnih sveučilišta poput Université de Poitiers iz Francuske i Northeastern University iz SAD-a. 
Izv. prof. dr. sc. Darko Hren, v.d. pročelnik Odsjeka za psihologiju, kazao je o studiju: „Intenzivno radimo na razvoju i formaliziranju suradnje sa stranim sveučilištima. Sa Sveučilištem Northeastern iz Bostona već imamo dogovorenu suradnju u vidu gostujućih predavanja i organizacije zajedničkih projekata njihovih i naših studenata. Također, već u lipnju 2022. dogovoren je posjet studenata sa Sveučilišta Northeastern pa će naši studenti već od samog početka studija upoznati buduće kolegice i kolege iz drugih sredina i kultura. Filozofski fakultet također već neko vrijeme razvija suradnju i sa jednim izraelskim sveučilištem pa je to još jedan smjer u kojemu  ćemo pronalaziti puteve razmjene znanja i iskustava.“
Prodekanica Filozofskog fakulteta za nastavu i studentska pitanja izv. prof. dr. sc. Ina Reić Ercegovac je ustvrdila:  „Jedna od prednosti studija jest i sustav mentoriranja budući da će studentima od početka biti imenovani mentori/savjetnici na studijskom programu koji će im biti dostupni za pitanja i sadržaje vezane uz studijski program. Pored mentora/savjetnika, studentima su na raspolaganju tijekom cijelog studiranja i Centar za savjetovanje studenata pri Fakultetu te Centar za razvoj i upravljanje karijerama u kojima će po potrebi moći dobiti savjete u skladu s praksama rada tih centara. Također, studenti su tijekom studija u mogućnosti jedan ili više semestara realizirati izvan matične institucije, na nekom od europskih sveučilišta.“

Studijem Psychology, Filozofski se fakultet još uspješnije integrira u Europski prostor visokog obrazovanja i internacionalizira svoju ponudu studijskih programa što je u skladu sa Strategijom razvoja Sveučilišta u Splitu, razvoja Filozofskog fakulteta te Strategijom znanosti, obrazovanja i tehnologije RH. 

Detaljnije informacije o studijskom programu, prijavama i selekcijskom postupku dostupne su na www.st-psychology.eu.