Splitski gimnazijalci u posjetu MEDILS-u

U povodu Tjedna mozga 2023. i Svjetskog dana spavanja na Mediteranskom institutu za istraživanje života (MedILS-u) je 17. ožujka održan niz predavanja i obilazaka laboratorija za splitske gimnazijalce u organizaciji Zavoda za neuroznanost Medicinskog fakulteta u Splitu,  čiji je predstojnik i prorektor Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Zoran Đogaš otvorio skup kao glavni koordinator Tjedna mozga u Splitu već 22. godinu zaredom.

Učenike je pozdravio i prof. dr. sc. Igor Jerković, prorektor Sveučilišta u Splitu za znanost koji je govorio o velikim uspjesima znanstvenika splitskog sveučilišta, ali i zahvalio učenicima na znanstvenoj znatiželji i pozvao ih da upišu jedan od studijskih programa koje sveučilište nudi i bave se znanošću.

Nakon njega je domaćin, osnivač MedILS-a i poznati znanstvenik profesor Miroslav Radman govorio o tome kako je institut osnovan i kako je glavni izazov u znanosti neznanje, a kad nam postane jasno o čemu je riječ i kad se neznanje pretvori u znanje, to više pravim znanstvenicima nije izazov, već idu dalje u mrak neznanja kojega pokušavaju osvijetliti. Izrekao je i želju da se dio nazočnih učenika za nekoliko godina priključi institutu MedILS.

Predavačice su sa Zavoda za neuroznanost bile prof. dr. sc. Maja Valić koja je govorila o spavanju i povezanosti spavanja s učenjem i pamćenjem te dr. sc. Linda Lušić koja je kao psihologinja govorila učenicima o važnosti prepoznavanja vlastitih emocija i mogućnostima upravljanja njima kako bismo lakše svladavali životne izazove s kojima smo suočeni.

Učenici su nakon toga obišli znanstvenoistraživačke laboratorije na MedILS-u gdje su ih znanstvenici koji tamo rade predvođeni dr. sc. Katarinom Trajković, dr. sc. Ivanom Carev te članicama Zavoda za neuroznanost doc. dr. sc. Ivanom Pavlinac Dodig i dr. sc. Mirjanom Babić Leko upoznali s trenutnim istraživanjima koja provode i pokazali kako zapravo izgleda baviti se znanošću i biti znanstvenik.

Na licima učenika vidjela se ozarenost što nam daje nadu da će dobar dio njih kroz nekoliko godina, po završetku studija, ali možda već i tijekom studija, osjetiti izazov znanosti i baviti se, po mnogima najizazovnijim ljudskim zanimanjem ili bolje rečeno životnim pozivom, znanošću!