Studenti kineziologije prvi prisustvovali nastavi putem suvremeno opremljene virtualne učionice

Virtualna učionica Sveučilišta u Splitu je u funkciji. Naime, studenti diplomskog studija Kineziološkog fakulteta danas su prvi imali prigodu prisustvovati nastavi putem suvremeno opremljene virtualne učionice smještene u Sinjskoj ulici. Točnije, zbog epidemioloških razloga kolegij Motoričko učenje njih pet je pratilo uživo, a 50-ak putem video veze, na daljinu.

- Riječ je o prvoj učionici ovakve vrste na našem Sveučilištu, ali i šire. Njeno opremanje je financirano sredstvima SEA-EU projekta. Zasigurno će služiti podizanju kvalitete nastavnih procesa koji se budu morali održavati na daljinu uzevši u obzir situacije uzrokovane pandemijom Covid-19 – kazala je prof. dr. sc. Đurđica Miletić, prorektorica Sveučilišta za međunarodnu suradnju, koja je i održala nastavu navedenog kolegija na svom matičnom fakultetu.
Istaknula je kako je riječ o prvoj od tri virtualne učionice na našem Sveučilištu, druga bi trebala biti smještena u multifunkcionalnoj dvorani sjevernog tornja Sveučilišne knjižnice. Također, sve virtualne učionice bit će na dispoziciji sastavnicama Sveučilišta u Splitu.

Isto tako, u sklopu projekta Europskog sveučilišta mora (SEA-EU), predviđen je niz aktivnosti virtualne mobilnosti i podučavanja, a jedna od njih je PROJEKT BILATERALNIH UČIONICA. Ova aktivnost podrazumijeva umrežavanje dvaju profesora SEA-EU alijanse iz sličnih područja na području nastave. Oni će održavati predavanja na engleskom jeziku u interakciji sa studentima putem sustava videokonferencije u realnom vremenu. Na taj način se nastavnici međusobno povezuju te studentima pružaju međunarodno iskustvo studiranja kao poticaj povećanja kvalitete studiranja.

SEA-EU virtualna učionica je opremljena modernim CTOUCH RIVA interaktivnim monitorom koji je osjetljiv na dodir i ima sve funkcije računala. Monitor u veličini od 75 incha se nalazi na podesivom stalku koji se u potpunosti prilagođava visini predavača. Virtualna učionica je opremljena LOGITEC MEETUP konferencijskim uređajem s dvije moderne kamere (Lumens VC-AP i LOGITECH), zvučnicima i trima mikrofonima. Osim fiksnih mikrofona, predavačima je na raspolaganju i bežični mikrofon koji im omogućava da se nesmetano kreću po prostoriji za vrijeme predavanja. Učionica udovoljava svim prohtjevima suvremenih virtualnih učionica za dijeljenje nastave, ali i za potrebe video konferencija jer ima mogućnost snimanja predavanja pomoću LUMENS VS-LC 200 uređaj za prihvat, uređivanje i distribuciju audio i video signala, ugrađen 1 TB hard disk, mogućnost upravljanja kamerama i streaming.