Studentski život

Studentskim projektima dodijeljeno 1,8 milijuna kuna nenatječajnih sredstava iz upisnina

Rektor Sveučilišta u Splitu prof.dr.sc. Šimun Anđelinović i studenti nositelji projektnih aktivnosti (predstavnici studentskih udruga i pojedinci) potpisali su u srijedu 13. lipnja Ugovore o dodjeli nenatječajnih sredstava ostvarenih iz upisnina studenata Sveučilišta u Splitu u akademskoj godini 2017./2018.

Riječ je o sredstvima u ukupnom iznosu od gotovo 1,8 milijuna kuna koja su prema Pravilniku o raspodjeli sredstava iz upisnina Sveučilišta u Splitu dodijeljena studentskim udrugama za financiranje studentskih projekata u tri područja: znanost i tehnologija, kultura i umjetnost i sport.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su i prorektori Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Branko Matulić, prorektor za kvalitetu, kulturu i umjetnost,  prof.dr.sc. Marko Rosić, prorektor za logistiku, informacijsku infrastrukturu i optimizaciju i Josip Podrug,  predsjednik Studentskog zbora.

Pokazalo se da ovakav način financiranja ima poseban efekt na mlade ljude kojima se pruža prilika da iskažu svoju kreativnost i inovativnost, a to onda rezultira kvalitetnim projektima važnim za cijelo Sveučilište, kao što je na primjer festival DIPLOMAC studenata glume Umjetničke akademije ili projekt Formule i prototipa trkaćeg motora studenata strojarstva s FESB-a. Također studenti stječu naviku pisanja i recenziranja projekata  – kazao je rektor Anđelinović zahvalivši se Povjerenstvu koje je vrednovalo projekte, kao i prorektorima koji su, svaki u svom području ,pomogli pri odabiru najkvalitetnijih.

Prema riječima prorektora Matulića projekti iz područja kulture iznjedrili su niz kreativnih studentskih ideja i aktivnosti zahvaljujući kojima se podigla vidljivost i značaj kulture i umjetnosti, kako na Sveučilištu tako i u čitavom gradu, obzirom da su se mladi studenti pozicionirali na kulturno-umjetničkoj sceni  grada i postali prepoznatljivi.

U području sporta, kako je kazao prorektor Rosić, pri evaluaciji projekata vodilo se računa o ravnoteži između dvaju elemenata: vrhunskog sporta i rekreacije jer su oba važna za Sveučilište i njegove studente.

Osim nenatječajnih sredstava, studenti će moći financirati svoje projekte i natječajnim sredstvima iz upisnina te naposljetku putem natječaja Studentskog zbora. Zahvaljujući tome mnogi će se kvalitetni projekti moći realizirati što je od velike važnosti ne samo za studente, već za cijelo Sveučilište – kazao je Josip Podrug, predsjednik Studentskog zbora.

Ranije su se studentski projekti financirali jedino sredstvima Studentskog zbora, stoga je odluka Senata i Uprave Sveučilišta da se financiraju i iz sredstava ostvarenih od upisnina, značajno podigla kvalitetu studentskog standarda.