Studentski život

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković svečano otvorio radove na budućem Inkubatoru za razvoj visokih tehnologija

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i rektor Sveučilišta u Splitu prof.dr.sc. Dragan Ljutić svečano su u utorak, 21. svibnja, otvorili početak radova na rekonstrukciji objekta bivšeg OH doma Spinut u zgradu Inkubatora za visoke tehnologije Sveučilišta u Splitu.
Svečanosti su nazočili i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac, ministar uprave Lovro Kuščević, ministar zdravstva Milan Kujundžić, ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić, župan Blaženko Boban, gradonačelnik Andro Krstulović Opara, predsjednik Gradskog vijeća Igor Stanišić, direktor tvrtke „Tehnološki park UNIST“ Krešimir Budiša, pomoćnik ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Mislav Sovulj sa suradnicima, čelnici sastavnica Sveučilišta, savjetnici rektora te predstavnici Studentskog centra i suradnih ustanova.

- U globalnom gospodarstvu u tijeku je 4. industrijska revolucija koja traži prave korake prema budućim vrstama radnih mjesta i prema tehnološkim inovacijama u digitalnom dobu koje je pred nama. Bez takvih koraka nema konkurentnosti. – kazao je premijer Plenković ističući kako  će se upravo u ovoj zgradi inkubatora povezivati znanost i obrazovanje s realnim sektorom, a u tome leži rješenje buduće konkurentnosti Splita kao sveučilišnoga grada, grada kulture, turizma, sporta, ali i grada gospodarstva.

- Zajedno s Gradom Splitom i Splitsko-dalmatinskom županijom radimo jednu sinergiju, a Vlada omogućava brže i učinkovitije financiranje projekata koje smo zajednički definirali te na tome kontinuirano radimo - rekao je Plenković izrazivši zahvalnost svima koji su dali svoj obol u realizaciji budućeg Inkubatora za visoke tehnologije.

Rektor splitskog Sveučilišta Dragan Ljutić događaj je opisao kao prekretnicom u budućem tehnološkom razvoju grada pod Marjanom.

Otvaranje ovog inkubatora doprinijet će ostanku mladih ljudi u Splitu, odnosno u Hrvatskoj jer ovakvi projekti šire pozitivnu klimu u društvu. Naravno, ništa ne bi  bilo bez potpore Vlade RH koja kontinuirano prati i podržava naše aktivnosti te nam pomaže u rješavanju problema– kazao je rektor Ljutić istaknuvši  kako su vrata Sveučilišta otvorena svima, naročito mladim doktorandima koji su nova snaga i generator razvoja.

Kako je poručio splitski gradonačelnik u svom govoru, nema pravog razvoja bez novih tehnologija i bez primjene novih znanja u gospodarstvu.
Tehnološki park na Spinutu prva je stepenica, a budući Tehnološki centar na Dračevcu bit će druga stepenica novog, suvremenog razvoja Splita. Sve to simbolizirat će ono što Split jeste - motor razvoja hrvatskog Juga naslonjen na svoje Sveučilište - kazao je gradonačelnik Krstulović Opara.

Projekt Inkubatora za visoke tehnologije ukupne je vrijednosti 20 milijuna kuna, a od čega je 99,16 posto sufinanciran bespovratnim EU sredstvima, što iznosi 19.831.733,13 kuna.  Rekonstrukcija se odvija u sklopu provedbe EU projekta „Razvoj inkubatora za visoke tehnologije Sveučilišta u Splitu“, kojeg provodi društvo UNIST Tehnološki park d.o.o - rekao je Krešimir Budiša, direktor tvrtke „Tehnološki park UNIST“..

Inkubator bi se trebao prostirati na površini većoj od 2500 metara četvornih. Imat će 26 novih modularnih ureda, coworking prostor s 45 radnih mjesta, tri ureda za poduzetničke potporne institucije, ured za akcelerator program, hardware laboratorij s mnoštvom opreme, devet prostorija za sastanke, četiri kuhinje, pet društvenih prostorija, prostor za rekreaciju i tri konferencijske dvorane. Osim toga, otvorit će se i 140 novih radnih mjesta za mlade start-upove, iz visokih IT i drugih tehnologija.

U neposrednom susjedstvu uzvanici su razgledali još jedno veliko gradilište - obnovu Studentskog doma „Bruno Bušić“. Do veljače 2020. taj studentski objekt, izgrađen prije više od 40 godina, doživjet će potpunu rekonstrukciju i preobrazbu. Brojat će 174 smještajne jedinice za 465 osoba, što je povećanje u odnosu na stare kapacitete, od čega 121 trokrevetna soba, 49 dvokrevetnih te četiri jednokrevetne, prilagođene osobama s invaliditetom i smanjenom pokretljivošću. Ukupna vrijednost građevinskih radova iznosi više od 61 milijun kuna, a od EU-a je bespovratno osigurano nešto više od 32 milijuna kuna, što je najveći odobreni iznos iz Bruxellesa za infrastrukturno ulaganje na području grada pod Marjanom. Novac su investirali i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Ministarstvo znanosti te Studentski centar Split.