Studentski život

Rektor Ljutić nazočio dodjeli stipendija Grada Splita

Svečanost potpisivanja ugovora o stipendiranju učenika i studenata preddiplomskih, diplomskih i integriranih studija te ugovora o naknadi dijela troškova školarine za  studente poslijediplomskih  doktorskih studija za školsku/akademsku godinu 2019./2020.  održana je u ponedjeljak, 20. siječnja u atriju zgrade Gradske uprave.

Čestitavši novim stipendistima i njihovim obiteljima gradonačelnik Andro Krstulović Opara istaknuo je je odlučnost gradske uprave da ulaže u sve segmente razvoja i unaprjeđenja odgojno- obrazovnog sustava, od jasličkog do sveučilišnog standarda.
 Vi ste ponos našeg grada, dajete smisao našem radu, optimizam i snagu razvoja ovog grada i društva. Potpore koje primate vaša su zasluga i naš ponos, znam da će se ulaganje u vas višestruko isplatiti i vratiti. Puni ste snage, znanja i optimizma, a takav je i naš grad - kazao je gradonačelnik.

Njegove riječi prisnažio je i rektor Sveučilišta u Splitu Dragan Ljutić zahvalivši Gradu na prepoznavanju i nagrađivanju izvrsnosti kojom obiluje splitsko sveučilište, jedno od vodećih u Europi, visoko rangirano i respektabilno u svjetskim razmjerima.

Riječi zahvale na potporama i povjerenju uputili su u ime učenika stipendista Đurđica Kovačić, u ime sportaša stipendista Nikita Glasnović, ispred studenata Ema Slapničar te u ime postdiplomanata Petra Stazić.

Kroz pet programa stipendiranja Grad Split je u Proračunu za 2020. godinu osigurao ukupno 6.520.000,00 kuna za nadarene učenike i studente, za učenike i studente sportaše, za socijalno ugrožene učenike i studente, po prvi puta i za učenike i studente s invaliditetom te za projekt ERASMUS+ kojim se sufinanciraju putni troškovi za studijski boravak u inozemstvu.

Po prvi put gradsku stipendiju dobilo je 20 učenika i studenata s invaliditetom, 304 novih je korisnika učeničkih, studentskih i sportskih stipendija, a u 2019./2020. godini Grad Split stipendira gotovo 900 studenata.

Mjesečni iznos za srednjoškolce iznosi 600 kuna. Za studente koji se školuju na visokim splitskim učilištima, kao i za studente koji se školuju izvan Splita, a te studijske grupe postoje i u Splitu, iznos stipendije je 800 kuna. Za one studente koji se školuju na visokim učilištima izvan Splita u Republici Hrvatskoj i izvan Republike Hrvatske mjesečna stipendija je 1.000 kuna, dok za studente poslijediplomskog studija iznos naknade dijela troškova školarine iznosi 7.000 kuna