Studentski život

Rektor Ljutić obišao novoobnovljeni Studentski dom "Bruno Bušić"

Rektor Sveučilišta u Splitu, prof. dr. sc. Dragan Ljutić, s prorektorom prof. dr. sc. Tomislavom Kilićem i voditeljicom Ureda rektora Ivanom Pletković, obišao je u petak, 29. svibnja, zgradu novoobnovljenog Studentskog doma Bruno Bušić. Tom su ih prilikom s dinamikom preostalih radova upoznali Ivan Žižić, ravnatelj Studentskog centra i Marijan Bašić, voditelj doma, te Neno Džaja, voditelj ovog projekta iz firme „Tromont“, izvođača radova i Domagoj Pašalić, direktor tvrtke „Mundus Viridis“, koja izrađuje i oprema dom namještajem.

Rektor Ljutić je izrazio zadovoljstvo odrađenim radovima rekonstrukcije najstarijeg studentskog doma, kazavši kako jedva čeka useljenje studenata, koji će na raspolaganju imati brojne sadržaje.
- Pri ostvarivanju ovog projekta imali smo vjetar u leđa, odnosno potporu Vlade Republike Hrvatske na čelu s premijerom Andrejem Plenkovićem, koji je prije godinu dana i obišao gradilište. Nakon komfornog doma u Kampusu, sada ćemo i na Spinutu imati hotel za studente. S druge strane postoje planovi za izgradnju još jednog studentskog doma u Kampusu, čime Split postaje, ne samo po svojim znanstvenim postignućima, nego i po razini studentskog standarda, vrlo atraktivan grad za studiranje – istaknuo je rektor Ljutić.

Ravnatelj Žižić je kazao kako je u studentskim domovima, dok se Dom Bruno Bušić obnavljao, splitsko sveučilište raspolagalo s oko 800 ležajeva. Sada će ih biti oko 1.250, a s obzirom da SC godišnje zaprimi oko dvije tisuće prijava, razvidno je da su i dalje smještajni kapaciteti nedostatni. Useljenje zgrade, prema ravnatelju Žižiću, očekuje se u rujnu, a ako sve daljnje potrebne radnje budu išle po planu, prvi studenti bi se mogli naći ovdje već u srpnju.

- Dom Bruno Bušić sada ima 174 sobe od kojih je 121 trokrevetna soba, 49 dvokrevetnih soba te četiri sobe prilagođene osobama sa smanjenom pokretljivošću. Ukupni kapacitet je za 465 studenata, koji će imati na raspolaganju sve popratne sadržaje suvremenog studentskog smještaja, uključujući i one sportske – zaključio je Marijan Bašić.

Ukupna je vrijednost ovog projekta oko 62 milijuna kuna, a u financirano je iz bespovratnih sredstava Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj, sredstava Fonda za zaštitu okoliša, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Studentskog centra i Sveučilišta u Splitu.