Studentski život

Prvi sastanak SEA-EU projektnog upravljačkog tima Sveučilišta zajedno s pridruženim projektnim partnerima, dionicima te odborom savjetnika

Prvi sastanak SEA-EU projektnog upravljačkog tima Sveučilišta u Splitu zajedno s pridruženim projektnim partnerima, dionicima te odborom savjetnika održao se u srijedu, 1. srpnja u vijećnici „Don Frane Bulić“ u Sveučilišnoj knjižnici.

Uz rektora prof.dr.sc. Dragana Ljutića i prorektore prof. dr. sc. Đurđicu Miletić, prof. dr. sc. Leandru Vranješ Markić, prof. dr. sc. Gorana Karduma, prof. dr. sc. Tomislava Kilića i izv. prof. dr. sc. Željka Radića te voditelje odbora, sastanku su nazočili viša savjetnica Svjetske banke Danica Ramljak, kao savjetnica projekta, predstavnici pridruženih partnera Sveučilišta u Splitu u provođenju ovog projekta: Ministarstvo turizma, Institut za oceanografiju i ribarstvo, Hidrografski institut Republike Hrvatske, Ericsson Nikola Tesla, DIV grupa, Invento Capital Partners, Splitsko-dalmatinska županija, Erasmus Student Network Hrvatska kao i predstavnici dionika: Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, hotelska grupacija Blue Sun hoteli, Supetrus hoteli, Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce.

Uvodno je rektor prof.dr.sc. Dragan Ljutić pozdravio sve prisutne zahvalivši im se na uključivanju u savez SEA EU pohvalivši sve dosadašnje uspješno provedene aktivnosti.
- Mnoštvo projekata je dovršeno i ostvareno na Sveučilištu u Splitu, umnogome zahvaljujući Vladi na čelu s predsjednikom Andrejem Plenkovićem. Na uglednim svjetskim znanstvenim ljestvicama Sveučilište u Splitu je izvrsno pozicionirano zahvaljujući radu i trudu brojnih znanstvenika, o čemu svjedoči čak 32.000 citata radova publiciranih u svjetskoj literaturi, i to kada se u obzir ne uzmu kolaboracije. Uz STEM područje na splitskom sveučilištu se razvijaju i druge discipline, trebamo njegovati naš jezik, kulturu, društvene i humanističke djelatnosti – kazao je rektor Ljutić, zaključivši kako će se Sveučilište, zajedno sa svim pridruženim partnerima u projektu SEA-EU, nastaviti razvijati i rasti.

Prorektorice Miletić i Vranješ Markić su detaljnije predstavile projekt, upravljačku strukturu, njegove odrednice te strateške ciljeve, kao i dosadašnje rezultate projekta te uloge partnera, dionika i odbora savjetnika u projektu.

Podsjetimo, zajedno sa sveučilištima u Cadizu, Bretanji, Malti, Kielu i Gdanjsku, splitsko sveučilište od listopada prošle godine član je alijanse pod nazivom Europsko sveučilište mora (SEA-EU). Riječ je o povijesnom uspjehu uzme li se u obzir da je od 54 zaprimljene prijave (300 sveučilišta) odabrano tek 17 alijansi.
Projekt traje ukupno tri godine, a novim članstvom u SEA-EU savezu splitskom sveučilištu dodijeljeno je gotovo milijun eura bespovratnih sredstava koje će se uložiti prvenstveno u 3000 mobilnosti studenata, nastavnog osoblja te u povezivanje znanosti s privatnim sektorom s naglaskom na očuvanje i zaštitu okoliša. Osim toga cilj je stvoriti zajedničke studije na preddiplomskoj i diplomskoj razini, doktorske škole, zajedničku infrastrukturu i upravljanje istraživanjima i znanjem.

U prvih devet mjeseci projekta polučeni su dobri rezultati, među ostalim osnovan je SEA-EU ured pri Sveučilištu u Splitu te formirana upravljačka struktura, oformljen je cijeli niz stručnih skupina suradnika koji aktivno rade na procesima automatskog priznavanja kvalifikacija, digitalizaciji kvalifikacija, uvođenju Europske studentske iskaznice, razvijanju virtualne i fizičke mobilnosti, pitanjima migracija, stvaranju Centra za društveno-korisno učenje, povezivanju istraživačkih kapaciteta šest sveučilišta, diseminaciji projekta itd. Sve navedeno, dovelo je do aktivnog rada preko 40 stručnjaka s raznih sastavnica Sveučilišta u Splitu.
Kroz sinergijski rad svih sastavnica, misija Europskog sveučilišta mora, nadišla je razinu samog projekta i postala vizija razvoja svih šest sveučilišta.