Studentski život

Društvo za neuroznanost "NeuroSplit" - hrvatski dobitnik nagrade Europski građanin za 2021. godinu

Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj u suradnji s Hrvatskim saborom na nacionalnoj svečanosti održanoj u petak, 26. studenog, u Kući Europe dodijelio je nagradu Europski građanin za 2021. godinu. Ovogodišnji hrvatski dobitnik nagrade je Društvo za neuroznanost "NeuroSplit" s Medicinskog fakulteta u Splitu s projektom „With One Dream United“, za ostvarena iznimna postignuća u aktivnostima kojima se promiče bolje uzajamno razumijevanje i jačanje europskog duha solidarnosti i zajedništva. 

Nagradu su našim studentima Miru Vukoviću, predsjedniku Sekcije za neuroznanost, Marini Grubić i Valentini Biloš, uručili zastupnici u Europskom parlamentu Tomislav Sokol i Sunčana Glavak
Tom prigodom, zastupnik EP-a Tomislav Sokol potaknuo je mlade neuroznanstvenike da ostanu u Hrvatskoj i svoje znanje ulože u bolju budućnost hrvatskog zdravstva i promicanje znanstvenih vrijednosti. Zastupnica u EP-u Sunčana Glavak upozorila je da biti „Europski građanin“ znači i odgovornost te izrazila nadu kako će inspirativna poruka studenata iz „NeuroSplit“ te njihova strast prema medicini potaknuti mnoge buduće znanstvenike.

U ime Hrvatskog sabora obratio se zastupnik Domagoj Hajduković, predsjednik Odbora za europske poslove, istaknuvši kako nagrada udruzi „NeuroSplit“ u današnje vrijeme pandemije ima posebnu vrijednost, te je izrazio ponos što svojim radom stavljaju Hrvatsku na kartu Europske unije.

Voditeljica Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj Violeta Simeonova Staničić istaknula je da se nagrada Europski građanin dodjeljuje udruženjima, organizacijama i pojedincima za postignuća i aktivnosti kojima se promiču razumijevanje te jača europski duh solidarnosti i zajedništva. Europski parlament dodjeljuje priznanje odabirom nacionalnih laureata u svakoj državi članici EU-a.

Projekt "With One Dream United" obuhvaća niz događaja, radionica, humanitarnih akcija i predavanja. Kako je pojasnio Miro Vuković, projekt se kontinuirano provodi od osnutka same sekcije 2016. godine, a glavni fokus je bio na razdoblju od 2017. do 2020. godine, posebno imajući u vidu okolnosti pandemije COVID-19. Studenti su, među ostalim, organizirali i predavanja na Medicinskom fakultetu niza dobitnika Nobelove nagrade, pri čemu valja istaknuti manifestaciju „Nobel Days“.

- Ova nagrada je za nas veliko priznanje i potvrda vrijednosti aktivnosti koje smo provodili do sada. Sigurni smo da će nam ona biti i velika motivacija naš budući rad – zaključio je Miro Vuković.

Foto: Europski parlament u Hrvatskoj