Studentski život

Na manifestaciji Global Village strani praktikanti predstavili su svoju zemlju, običaje i hranu

Manifestacija Global Village u organizaciji studentske udruge AIESEC Split održala se u petak, 17. prosinca, u SPINIT inkubatoru Sveučilišta u Splitu. Riječ je o događaju koji ima za cilj da strani praktikanti predstave svoju zemlju, kulturu, tradiciju, običaje, zanimljivosti i naravno tradicionalnu hranu. 
Događaj je organiziran na samom kraju projekta World in The City, koji se odvijao od 8. studenog do 20. prosinca dijelom online, a dijelom na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Splitu. Kroz projekt World in The City građani, odnosno primarno studenti, imali su prilike poboljšati znanje engleskog (osnovna i napredna razina), španjolskog (osnovna i napredna razina), njemačkog (osnovna i napredna razina) i francuskog jezika (osnovna razina). 
Projekt World in The City provodi UN-ove ciljeve održivog razvoja, točnije 4. cilj održivog razvoja pod nazivom „Kvalitetno obrazovanje“ koje glasi „Osigurati inkluzivno i jednako kvalitetno obrazovanje i promoviranje mogućnosti cjeloživotnog učenja za sve.“

Potpredsjednica AIESEC-a u Splitu za dolazne prakse i projekt menadžerica Dea Vincek rekla nam je kako je zadovoljna samom provedbom projekta i kako je vesele povratne informacije polaznika u kojem su svi anketirani istaknuli da je program bio u skladu s razinom koju su pohađali. Također su se izjasnili da bi pohađali neke buduće radionice i da bi iste preporučili prijateljima, dok je 90 posto polaznika same praktikante ocijenilo s ocjenom odličan, što jasno pokazuje kako su napravili dobar izbor prilikom odabira samih praktikanata. 

Predsjednik AIESEC-a Split i predsjednik AIESEC-a Hrvatske Frane Bešker istaknuo je kako se veseli budućim projektima koje će u skoro vrijeme organizirati AIESEC u Splitu. Naveo je kako je cilj djelovanja AIESEC-a u Splitu potaknuti mlade ljude na veću participaciju u javnom i društvenom životu, kao i promoviranje UN-ovih ciljeva kroz različite projekte. U slučaju projekta World in The City je to cjeloživotno obrazovanje koje je danas nužno, a ne izbor. 
Za kraj razgovora izrazio je zahvalnost za prostorije koje su im omogućili ljudi iz SPINIT inkubatora Sveučilišta u Splitu, a posebno je istaknuo prof. dr. sc. Svena Gotovca s FESB-a s kojim se slaže da je resurse sveučilišta potrebno što više staviti u funkciju ovakvih i sličnih događanja.