Studentski život

Od 1. ožujka besplatna studentska linija od Spinuta do Kampusa

Od 1. ožujka splitski studenti moći će se besplatno voziti posebnom linijom koja će voziti na relaciji od Spinuta do Kampusa: Spinut-Matoševa-Domovinskog rata-Vukovarska- Bruna Bušića - Matice Hrvatske te u povratku na relaciji Kampus-Spinut: Matice Hrvatske (Kampus) – Velebitska – Solinska – Domovinskog rata – Hrvatske mornarice – Kaštelanska -Spinut. Prilikom ulaska u autobus, student će biti dužan pokazati studentsku iskaznicu (iksicu) kojom dokazuje status studenta Sveučilišta u Splitu, a planirano je šest polazaka dnevno.

Ovu pogodnost studentima će omogućiti Ugovor o besplatnom prijevozu studenata na relaciji Spinut – Kampus, koji su u petak, 26. veljače, ispred Studentskog doma Hostel Spinut potpisali rektor Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Dragan Ljutić i predsjednik uprave Prometa Miroslav Delić. Svečanosti su nazočili i ravnatelj Studentskog centra Ivan Žižić, predsjednik Studentskog zbora Mateo Marušić, gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara i Tomislav Đonlić, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Splitsko-dalmatinske županije, prorektori prof. dr. sc. Goran Kardum i prof. dr. sc. Tomislav KIlić, glavni tajnik Filip Klarić-Kukuz, pročelnica Ureda rektora Ivana Pletković i koordinator infrastrukturnih projekata Marijan Bašić.
Ovim Ugovorom omogućit će se studentima splitskog sveučilišta bolja povezanost između studentskih domova u Spinutu i Kampusa. Ujedno će se podići razina studentskog standarda, obzirom da će im usluga prijevoza biti besplatna što će značajno utjecati na ionako skromne studentske budžete.

Rektor Ljutić je istaknuo kako ovakve aktivnosti pokazuju kako Split zaista sve više postaje pravi studentski grad. Kazao je kako je ovakav angažman Sveučilišta za studente zbilja jedinstven.
- Ali mi u Splitu smo upravo takvi. Ne želim reći najbolji, nego ponajbolji, u cijeloj regiji od Poljske i Češke do Grčke, Italije, Austrije i svih susjednih zemalja – ustvrdio je rektor Ljutić, zahvalivši Vladi RH i premijeru Andreju Plenkoviću, Županiji, gradonačelniku Krstuloviću Opari.  Kazao je da sveučilište ima za cilj njegovanje ne samo ideje universitasa, nego i pravih, tolerantnih odnosa između profesora i studenata koji u konačnici daju nove vrijednosti - znanje, napredak, rast, razvoj, ne samo naše lokalne sredine, nego cijele naše domovine Hrvatske.  
- Split je studentski grad, dođite studirati u Split. Ovo su pokazatelji što ovo Sveučilište, ovaj grad i ova županija čine za sve one koji odaberu najbolje sveučilište u cijeloj regiji – zaključio je rektor. 

- Za sada je određen broj polazaka u udarnim terminima kako su to studenti tražili s obzirom na aktivnosti koje su u kampusu tijekom dana i koji iziskuju povezanost sa studentskim domom, no to ne znači da nećemo te kapacitete i širiti, odnosno povećavati broj polazaka, ovisno o potrebama studenata. Kao tvrtka spremni smo reagirati u svakom trenutku. Zadovoljstvo mi je da smo se u kratkom vremenu dogovorili, koordinirali i usuglasili. Direktnom linijom će se na najbrži način, za 15-ak minuta, povezati Spinut s Kampusom – rekao je direktor Delić.

- Glavna misija Studentskog centra je ponuditi studentima što bolji studentski standard za što nižu cijenu. Upravo je ovaj događaj iskorak u tom smjeru, jer će studenti dobiti autobusnu liniju  koja je u potpunosti besplatna do Kampusa i zasigurno će uštjedjeti u svom budžetu, a uz financijske uštede osjetit će i vremenske uštede – naglasio je ravnatelj Žižić zahvalivši se svima koji su pridonijeli realizaciji ove ideje.

Mateo Marušić, predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu, kazao je kako je popularna linija broj 17 nekada vozila i više od sat vremena u udarnim satima, što je bio dugogodišnji problem studenata kako bi došli do Kampusa. No studentskom inicijativom problem je u dogovoru rektora Ljutića i direktora Delića riješen u korist studenata.  
- Šest termina svakodnevno koji će povezivati dva akademska središta je nešto što smo mi prije mogli samo sanjati, ali danas se to i ostvarilo – zaključio je Marušić.

Prigodnim riječima obratili su se gradonačelnik Andro Krstulović Opara i županijski pročelnik Tomislav Đonlić, podržavši ovaj angažman Sveučilišta te istaknuli zajednički rad svih dionika na razvoju našeg Grada i Županije.