Studentski život

Održan okrugli stol „Studenti s invaliditetom u visokoškolskom obrazovanju“

U povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom studentska udruga Liberato i Sveučilište u Splitu organizirali su okrugli stol pod nazivom „Studenti s invaliditetom u visokoškolskom obrazovanju“, koji se održao u petak, 3. prosinca, u Vijećnici Senata Sveučilišta u Splitu „don Frane Bulić“.

U ime Sveučilišta u Splitu na skupu se uvodno obratio prorektor prof. dr. sc. Goran Kardum, istaknuvši kako se na splitskom sveučilištu velika pažnja posvećuje problematici inkluzivnosti osoba s invaliditetom u procese visokog obrazovanja te izrazivši zadovoljstvo što su na ovom skupu prisutni kolege sa različitih sastavnica. 

Skup je bio organiziran u dva dijela, u prvom dijelu pod nazivom „Osobe s invaliditetom u društvu“ panelisti su bili Stipo Margić, student Sveučilišnog odjela za stručne studije i jedan od organizatora ove konferencije,  Ivan Bogdanović, voditelj Ureda za studente s invaliditetom Sveučilišta u Splitu, Denis Marijon, predsjednik Hrvatskog saveza udruga za mlade i studente s invaliditetom “SUMSI”, i Tomislav Milošević, predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu. 

Stipo Margić je govorio o svojim iskustvima kako je studirati kao OSI na splitskom sveučilištu, kazavši kako mu je pri odabiru studija jedan od vrlo važnih kriterija bila i pristupačnost. 
- Na Sveučilišnom odjelu za stručne studije završio sam preddiplomski stručni studij Računarstva kao jedan od najboljih studenata, dobitnik sam i Rektorove nagrade. Kroz Udrugu Liberato, izradom interaktivnih mapa o pristupačnosti lokacija za osobe s invaliditetom, želimo povećati broj osoba s invaliditetom u svakodnevnim aktivnostima – podijelio je Stipo Margić svoja iskustva, ali i aktivnosti, kazavši kako se odlučio nastaviti s obrazovanjem, upisao je i specijalistički diplomski stručni studij, također na Odjelu za stručne studije.

Ivan Bogdanović je izlagao na temu „Studiranje kao OSI prije i sada“, prisjetivši se kako je već kao student bio aktivist i organizirao konferencije „I mi studiramo, zar ne?“, jer sustav se mijenja osobnim angažmanom.
- Na Sveučilištu u Splitu studira oko 45-50 studenata s invaliditetom i njihov broj s godinama ne oscilira previše. Tu ubrajamo i one studente kojima su zbog njihovih stanja potrebne prilagodbe nastavnih procesa. Imamo studente koji su aktivni na mnogim područjima, a jako je važna podrška Sveučilišta koju imamo jer bez nje ne bismo mogli biti uključeni u mnogo vannastavnih aktivnosti – kazao je Ivan Bogdanović. Ustvrdio je kako je od velike pomoći što svaka sastavnica ima osobu koja skrbi o potrebama studenata s invaliditetom te kako se uprava Sveučilišta ulaže izniman trud i studentima s invaliditetom pruža pomoć na različite načine, čak i organizacijom humanitarnih akcija.

Denis Marijon, predsjednik Hrvatskog saveza udruga za mlade i studente s invaliditetom “SUMSI”, predstavio je iskustva studenata s invaliditetom izvan Splita. Tomislav Milošević, predsjednik Studentskog zbora naglasio je kako Zbor kao predstavničko tijelo studenata sudjeluje u procesu poticanja i ohrabrivanja studenata s invaliditetom kroz različite projekte koje provode Sveučilište, Zbor i studentske udruge, kao što je Liberato. 

U drugom dijelu skupa bilo je riječi o temi „Pogled na invaliditet od strane stručnjaka“ uz sudjelovanje Maje Karaman Grbavac, savjetnice pravobraniteljice za OSI, sociologinje Doris Žuro o društvenim aspektima te inkluziji OSI, a dr.sc. Toni Maglica s Filozofskog fakulteta predstavio je iskustva u radu s OSI. Na okruglom stolu predstavljeno je i istraživanje „Kvaliteta života obitelji s djecom s poteškoćama u razvoju“ koje su provele studentice Stella Čaljkušić, Lidija Grubišić, Iva Ljubičić, Tina Milevčić i Ivana Vladušić pod mentorstvom izv. prof. dr. sc. Marije Lončar i izv. prof. dr. sc. Zorane Šuljug Vučica s Odsjeka za sociologiju Filozofskog fakulteta u Splitu.