Studentski život

Održano potpisivanje Ugovora o dodjeli nenatječajnih sredstava ostvarenih iz upisnina u akademskoj godini 2020./2021.

Svečano potpisivanje Ugovora o dodjeli nenatječajnih sredstava ostvarenih iz upisnina studenata Sveučilišta u Splitu u akademskoj godini 2020./2021. u ukupnom iznosu od 1.895.670,00 kn, održano je u ponedjeljak, 29. ožujka, u vijećnici Senata "Don Frane Bulić".
Zbog epidemioloških razloga događaju nisu nazočili svi studentski predstavnici, već su ugovore potpisali prof.dr.sc. Dragan Ljutić, rektor Sveučilišta u Splitu, Mateo Marušić, predsjednik Studentskog zbora i tri studenta/ice nositelja/ice projektnih aktivnosti: Dora Rabadan u ime Podvodno istraživačkog kluba Sveučilišta u Splitu, Luka Dodig u ime Udruge primjenjenog strojarstva te Slaven Damjanović u ime udruge Internet stvari.

- Uz financiranje studentskih projekata kroz ovaj Natječaj, ali Sveučilište u Splitu i kroz rad Spinit – tehnološkog parka itekako podupire mlade, kako u lokalnoj sredini, tako i na razini države. Dajemo im vjetar u leđa da krenu upravo onim putem koji je potreban našem društvu, a to su inovacije i tehnički napredak. Time se radi i na i prepoznatljivosti našeg Sveučilišta, što je vidljivo kroz brojna rangiranja gdje smo mi među prvih 1000 sveučilišta na svijetu – ustvrdio je u prigodi potpisivanja rektor Ljutić, istaknuvši kako su sredstva dodijeljena za 31 projekt iz područja: znanosti i inovacija, kulture, umjetnosti i sveučilišnih medija te sporta. 

- Dosta je projekata u razvojnoj fazi, a ovim sredstvima pomažemo mladim ljudima da se dodatno razvijaju, a Sveučilište osim financijskog dijela može pomoći i u brendiranju proizvoda  te izlasku na tržište – zaključio je rektor. 

Potpisivanju je nazočila i prof. dr. sc. Leandra Vranješ Markić, prorektorica za znanost i inovacije, koja je kazala kako se radi na tome da se napravi katalog sveučilišnih projekata.
- Riječ je o izvrsnim mladim timovima koji već više godina vrlo uspješno provode ove projekte. Oni uspijevaju prikupiti i dodatna sredstva za financiranje svojih radova, a tu su i natjecanja na kojima sudjeluju gdje stječu vrijedna iskustva te promoviraju naš grad i Sveučilište. Mnogi od njih su radom na studentskim projektima i pronašli svoja radna mjesta Tu su i projekti humanitarnog i sportskog karaktera i veliko mi je zadovoljstvo što su naši studenti spremni raditi za dobrobit zajednice – rekla je prorektorica Vranješ Markić.

Predsjednik Studentskog zbora Mateo Marušić iskazao je veliko zadovoljstvo što Sveučilište i u ovim izazovnim vremenima i dalje podupire studentske projekte. 
- Blizu dva milijuna kuna je izdvojeno za financiranje studentskih projekata ovim Natječajem, a u tijeku je onaj iz natječajnih sredstava od upisnina, a u pripremi je natječaj Studentskog zbora. Sve skupa dolazimo do brojke blizu četiri milijuna kuna koji se izdvaja za studentske projekte. Moram spomenuti i da je Sveučilište u Splitu jedinstveno u državi Hrvatskoj jer iz upisnina izdvaja za studentske projekte – kazao je Marušić.

Jedan od potpisnika ugovora Slaven Damjanović predstavio je svoj projekt e-agrar, sustav koji omogućuje praćenje stanja poljoprivrednih usjeva uz pomoć senzorskih uređaja i tehnologije. Čine ga male meteo-stanice koje mjere podatke u polju kao što su temperatura, vlažnost zraka, količina kiše i sl. te poljoprivrednicima pokušava dati informaciju o mogućoj pojavi bolesti, mraza i dr.
- S obzirom da mi razvijamo sustav koji se temelji na fizičkim hardverskim uređajima, većina sredstava će se utrošiti na kupnju materijala, alata i opreme potrebne za razvoj te za sklapanje uređaja dok će se dio sredstava  utrošiti i na odlazak na konferencije ili natjecanja gdje želimo predstaviti svoj projekt i Sveučilište kao našeg partnera u razvoju ovog projekta – kazao je Damjanović.

Luka Dodig je prezentirao Udrugu primjenjenog strojarstva, tj. projekte Formule student  i Moto student. Riječ je o projektima trkaćih formula i motocikala gdje se naši studenti natječu s drugim sveučilištima u svijetu. 
- Ove godine izlazimo s električnim trkaćim motociklom, prvim u regiji. Osim toga imamo još dva projekta koje predstavljamo ove godine. Zahvaljujem se Sveučilištu, Studentskom zboru i Povjerenstvu što su prepoznali kvalitete ovakvih projekata. Nastavit ćemo i dalje razvijati prototipove koje smo napravili do sada i nastojimo pratiti svjetske trendove s elektrifikacijom tako da najavljujemo i prvu električnu formulu nakon motocikla i nastavak razvoja dosadašnjih prototipova – rekao je Dodig istaknuvši kako je studentima dragocjen rad na ovakvim projektima zbog stjecanja iskustva i znanja što im omogućava da se po završetku studija zaposle u vodećim svjetskim tvrtkama kao što je trenutno Rimac u Hrvatskoj.

Dora Rabadan je u ime Podvodno istraživačkog kluba Sveučilišta u Splitu zahvalila na potpori projektima ove udruge, koja već niz godina organizira niz aktivnosti kojima se promovira maritimna orijentacija Sveučilišta u Splitu.

Ovim Natječajem dodijeljena su sredstva u ukupnom iznosu od 1.895.670,00 kn  koja su prema Pravilniku o raspodjeli sredstava iz upisnina Sveučilišta u Splitu dodijeljena za financiranje studentskih projekata u tri područja: znanost i tehnologija, kultura i umjetnost te sport.
Sredstva ostvarena od upisnina studenata Sveučilišta u Splitu u akademskoj godini 2020./2021., raspoređuju se na sljedeći način za ukupno 31 projekt:
1. U području kulture, umjetnosti i sveučilišnih medija osigurava se iznos od 663.484,50 kn za potrebe provedbe 17 pristiglih i odobrenih projekata iz nenatječajnih sredstava.
2. U području studentskog sporta osigurava se iznos od 663.484,50 kn za potrebe provedbe 5 pristiglih i odobrenih projekata iz nenatječajnih sredstava.
3. U području znanosti i tehnologije osigurava se iznos od 568.701,00 kn za potrebe provedbe 9 pristiglih i odobrenih projekata iz nenatječajnih sredstava.