Studentski život

Studenti Medicinskog fakulteta projektom "Pogled u sebe" podižu svijest o važnosti mentalnog zdravlja među mladima

Studenti Medicinskog fakulteta u Splitu već tri godine sudjeluju u javnozdravstveno – edukativnom projektu „Pogled u sebe“ koji ima za cilj podizanje svijesti o važnosti mentalnog zdravlja među mladima. Projekt provode studenti Medicine u IV. gimnaziji Marko Marulić, Ekonomsko-birotehničkoj školi te III. gimnaziji - MIOC, a ove godine se počeo provoditi i u Srednjoj zdravstvenoj školi Split. Do sada je sudjelovalo ukupno 432 srednjoškolaca te 17 volontera studenata.

- Ideja projekta temelji se na pretpostavci da učenici nisu dovoljno educirani o mentalnom zdravlju, mentalnim poremećajima i njihovoj prevenciji. Mladi ne znaju prepoznati problem kod sebe i drugih, ali su sposobni naučiti osnove prepoznavanja isto –  kazala je Marica Barać, voditeljica „Pogled u sebe – Split“, koji je odobren je i verificiran od strane Ministarstva znanosti obrazovanja i Agencije za odgoj i obrazovanje. Osnovan je u Zagrebu, a provođenje projekta u Splitu krenulo je 2018. godine na Medicinskom fakultetu u Splitu. 

Ciljevi projekta su, kroz edukacije i 8 radionica vršnjačke podrške mladima, podizanje svijesti o važnosti mentalnog zdravlja među mladima i upoznavanje s mehanizmima očuvanja i osnaživanja mentalnog zdravlja. Ujedno se, stvaranjem ugodne atmosfere, olakšavaju rasprave o svim problemima i pitanjima ove tematike, što pridonosi i ostvarivanju drugog važnog cilja projekta – destigmatizacije mentalnih poremećaja. 

Na međunarodnoj razini, Pogled u sebe sudjelovao je na European Regional Meetingu (EuRegMed), događaju na kojem se sastaju studenti Medicine i predstavnici nacionalnih studentskih organizacija IFMSA-e (International Federation of Medical Students Associations) na području Europe. Obzirom da je mentalno zdravlje jedan od prioriteta regije, natjecanje ‘’Mind the Change: a challenge for European Mental Health Activists’’ održalo se s idejom da se nagrade aktivnosti koje se bave problematikom mentalnog zdravlja, a „Pogled u sebe“ osvojio je prvo mjesto.
Više informacija o projektu, interesu  za sudjelovanje u njemu ili o mentalnom zdravlju i savjetima za traženje stručne pomoći po pitanju mentalnog zdravlja možete pronaći na Facebook i Instagram stranicama Pogled u sebe ili se javiti na mail pogledusebe.st@gmail.com.

-  Za proljeće 2022. pripremamo kongres  ''Ja volim...'' za sve studente našeg Sveučilišta i za kojeg se nadamo da ćemo ga napokon uspjeti održati zbog prethodnih odgađanja uslijed epidemiološke situacije. Nadamo se da će što više studenata izraziti želju za sudjelovanje i otkriti što/koga zaista vole – zaključila je Marica Barać, istaknuvši da načina na koje se možemo zanemariti, obezvrijediti ili napustiti je bezbroj. Na svu sreću, jednako toliko ima i načina na koje se možemo voljeti.