Svečano obilježen Dan FESB-a

Svečanost povodom obilježavanja 61. obljetnice osnutka Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje održana je u petak, 18. lipnja u velikom amfiteatru Fakulteta. Uz domaćine dekana prof. dr. sc. Srdjana Podruga te prodekane izv. prof. dr. sc.  Petra Šolića, izv. prof. dr. sc. Branimira Lelu i doc. dr.sc. Teu Marasović , svečanosti su prisustvovali prof. dr. sc.  Dragan Ljutić, rektor Sveučilišta u Splitu, s prorektorima prof. dr. sc. Leandrom Vranješ Markić, prof. dr. sc. Đurđicom Miletić i prof. dr. sc. Tomislavom Klićem, gradonačelnik Splita prof. dr. sc. Ivica Puljak i Damir Brčić,  pročelnik Upravnog odjela za informatiku i zajedničke poslove Splitsko-dalmatinske županije.

Rektor Ljutić je, čestitavši FESB-u ovu značajnu obljetnicu, istaknuo znanstvenu izvrsnost Sveučilišta u kojoj veliku ulogu ima upravo ova sveučilišna sastavnica. Naglasio je važnost ulaganja u znanost, odnosno ljude, jer upravo je ljudski potencijal ono što nas izdvaja od drugih.

Dekan Podrug se u svom izvješću dotaknuo izazova s koma je Fakultet bio suočen u pandemijskoj godini, kazavši kako je posebna pažnja bila posvećena brucošima kako bi lakše započeli svoj studentski život i uspješno savladavali obveze.
- Ove godine na FESB-u studira 2311 studenata. Studijske programe je završilo njih 570 od toga 100 na stručnim studijima, 220 na preddiplomskim sveučilišnim i 243 na diplomskim sveučilišnim studijima, a sedam zaposlenika FESB-a je u proteklom razdoblju doktoriralo - kazao je dekan Podrug, pohvalivši se i brojnim nagradama i priznanjima FESB-ovih znanstvenika, projektima, organiziranim konferencijama, ali i uspjesima studenata.

Na svečanosti su dodijeljene dekanove nagrade najuspješnijim studentima Fakulteta za akademske godine 2019./2020. i 2020./2021. (zbog epidemioloških razloga proslava Dana Fakulteta lani nije održana). Za akademsku godinu 20219./2020. priznanja su dobili Robert Blaškić, Mirko Braić, Ivan Čorić, Dario Dundić, Klementina Vidjak, Matea Boban, Tomas Pinjušić i Domagoj Samardžić. U generaciji 2020./2021. dekanovu nagradu su dobili: Petar Kaselj, Julija Kvesić, Ivana Kožul, Marko Kunac, Marin Vilić, Sofija Solje, Lucija Veić, Mislav Rajevski, Marin Perić, Jelena Čulina, Matej Livajić.
Također je dodijeljena nagrada Hrvoje Dujmić, u spomen na prerano preminulog profesora FESB-a Hrvoja Dujmića, dugogodišnjeg člana Hrvatske gorske službe spašavanja, alpinista, speleologa, voditelja i sudionika brojnih ekspedicija i akcija spašavanja. Ovom nagradom se odaje priznanje studentima i djelatnicima Fakulteta koji su svojim djelima od opće društvene koristi inspirirali druge, pokazali iznimnu ljudskost ili učinili nešto zbog čega su primjer drugima.

Ove godine to vrijedno priznanje dobili su studenti Slaven Damjanović, Mateo Marušić, Matej Mlakić i Dražen Barić, koji su zajedno s kolegama s drugih sastavnica splitskog sveučilišta sudjelovali u akciji „Studenti pomažu“. Naime, oni su tijekom pandemije COVID-19 osmislili i proveli inicijativu kreiranja i proizvodnje zaštitnih vizira za bolnice, a uz kolege sa drugih sveučilišta, akciju su podržale brojne tvrtke i institucije.
Fakultet se zahvalio i svojim dugogodišnjim djelatnicima koji su otišli u mirovinu u protekle dvije godine.