Svečano predstavljen studij Democracy and Resilience in Modern Society na Filozofskom fakultetu

Veleposlanik Države Izrael u Hrvatskoj NJ.E. Gary Koren, rektor Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Dragan Ljutić, dekanica Filozofskog fakulteta prof. dr. sc. Gloria Vickov te prof. dr. sc. Dragan Primorac, utemeljitelj i počasni predsjednik Hrvatsko-izraelskog poslovnog kluba su u četvrtak 12. siječnja na konferenciji za medije i panel diskusiji predstavili novi diplomski studij, Democracy and Resilience in Modern Society (Demokracija i društvena otpornost suvremene države, kojeg je nositelj Filozofski fakultet, a izvodi se u suradnji sa Sapir Accademic College iz Izraela.

Predstavljanje se pred brojnim uzvanicima održalo u centralnoj auli Filozofskog fakulteta. Direktor Sapir Collega prof. Nir Kedar i dr. Ori Lev sudjelovali su putem video linka, a moderatorica je bila izv. prof. dr. sc. Antonela Marić, prodekanica Filozofskog fakulteta.

Sudionici konferencije govorili su o internacionalizaciji studijskih programa, ali i suradnji države Hrvatske i države Izrael.

Odnosi naše države Hrvatske i države Izrael su na vrlo visokoj razini u mnogim područjima, što se može zahvaliti i  našem profesoru Primorcu kao predsjedniku Hrvatsko-izraelskog poslovnog kluba. S ovim zajedničkim studijem idemo u jednu novu razinu suradnje i to u važnoj sferi kao što su diplomatski odnosi. Ovaj studijski program je pravi pokazatelj internacionalizacije našeg Sveučilišta, a radimo i na suradnji u području mediteranske poljoprivrede koja je za nas iznimno važna. U pripremi su i zajednički projekti sa Sveučilištem u Haifi kojeg smo posjetili prije pola godine. Također, za dan našeg sveučilišta svoj dolazak je potvrdio i mons. Pierbattista Pizzaballa latinski jeruzalemski patrijarh – kazao je rektor Ljutić zahvalivši veleposlaniku Korenu, dekanici Vickovi i profesoru Primorcu na uloženom trudu, radu i potpori u osnivanju ovog studija, kao i profesoru Matku Marušiću koji je dao svoj veliki obol još od ideje o pokretanju studija.

NJ.E. Gary Koren, kojem je ovo drugi posjet Sveučilištu u Splitu od kad je nedavno  imenovan veleposlanikom, izrazio je zadovoljstvo što nazoči predstavljanju studija koji je od zajedničkog interesa državi Izrael I Hrvatskoj.

Zadatak veleposlanika u Izraelu i Hrvatskoj jest pokretati zajedničke projekte u različitim poljima od znanosti do kulture, a ovo je odličan primjer za kojeg je inicijativa došla od Filozofskog fakulteta – kazao je Koren napominjući kako će se uložiti napori da studenti iz Izraela dođu studirati upravo u Split.

Da je ovaj studij velika novina u području visokog obrazovanja istaknula je dekanica Vickov.

Naime, ovo je prva konkretizirana suradnja između dvije visokoškolske institucije, Sapir College iz Izraela i splitskog Filozofskog fakulteta, koja je iznjedrila ovaj interdisciplinarni diplomski studijski program na engleskom jeziku. Ovaj samofinancirajući interdisciplinarni studijski program na engleskom jeziku omogućit će studentima stjecanje širokog spektra znanja te im, po završetku studija, otvoriti vrata tržišta rada u čitavom nizu institucija poput ministarstava, vojnih i sigurnosnih agencija, predstavništava, medijskih kuća, instituta, galerija umjetnina, nevladinih udruga, privatnih poduzeća i drugih institucija. Program će moći upisati svi studenti koji završe prijediplomski studij iz društvenog, humanističkog i interdisciplinarnog područja. Na studijskom programu će, uz eminentne hrvatske stručnjake i još neke uvažene inozemne kolege, surađivati kolege profesori sa Sapir Collegea iz Izraela – kazala je dekanica zahvalivši svim sudionicima panela te profesoru Matku Marušiću na potpori u realizaciji ovog studijskog programa.

Profesor Primorac je svojim utjecajem, obzirom na izvrsne odnose s državom Izrael, značajno pomogao da ovaj studij zaživi od ideje do konkretnog programa.

Jednom davno mi je jedan od mojih mentora Shimon Peres rekao da nemam pravo na male snove jer ako sanjam malo, to će mi se i dogoditi. Tada sam ja preokrenuo koncepciju svog života. Hrvatska nema pravo na male snove i zato me raduje danas biti ovdje na povijesni dan jer ovako veliki snovi postaju realnost – kazao je Primorac istaknuvši kako se ovakvi projekti događaju kada imate ljude poput rektora Ljutića, dekanice Vickov i njenih suradnika te porfesora Marušića koji sanjaju veliko. Zahvalio je i na potpori prijatelju i suradniku veleposlaniku Korenu, kao i njegovom prethodniku Ilanu Moru.