Svečano proslavljena 60. obljetnica osnutka Pravnog fakulteta

- Kroz šest desetljeća djelovanja Pravni fakultet oblikovao je generacije pravnika te izravno i neizravno uvelike odredio zakonodavni okvir i smjer RH te u vremenu borbe za neovisnost, međunarodno priznanje i teritorijalnu cjelovitost RH dao nemjerljiv doprinos u izgradnji hrvatske državnosti pomogavši pravnom argumentacijom hrvatskog stajališta, aktivnošću naših zaposlenika i profesora u samom ratu, a u procesu pridruživanja dao značajan doprinos u prilagodbi hrvatskog pravnog sustava. Spajajući prošlost sa sadašnjošću, a zahvaljujući nikad prekinutoj nastavi ni i najturbulentnijim vremenima, Fakultet je bio i ostao izvorište hrvatskog državotvornog duha i slobodoumlja, čuvar hrvatske baštine i srednjeeuropske pravne tradicije. Pravni fakultet iz generacije u generaciju nastavnika, iz naraštaja u naraštaj studenata prenosi ono najvrjednije: znanje, nacionalni identitet i svijest o potrebi služenja domovini – kazao je izv. prof. dr.. sc. Ratko Brnabić, dekan Pravnog fakulteta u Splitu u prigodi svečane proslave 60. obljetnice utemeljenja i djelovanja Fakulteta održane u petak 17. prosinca.

Svečanosti su, zajedno s upravom Fakulteta na čelu s dekanom Brnabićem i prodekanima, kao i Sveučilišta predvođeni rektorom prof. dr. sc. Draganom Ljutićem,  prisustvovali prof. dr. sc. Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja, dr. sc. Ivan Malenica, ministar pravosuđa i uprave, Ante Sanader, potpredsjednik Hrvatskog sabora, akademik Arsen Bačić, izaslanik predsjednika HAZU Velimira Neidharta, Blaženko Boban, splitsko-dalmatinski župan, saborski zastupnici, predstavnici i kolege drugih pravnih fakulteta, čelnici sastavnica Sveučilišta u Splitu, predstavnici sudova, djelatnici i studenti Fakulteta i mnogi drugi.

Dekan Brnabić se osvrnuo i na povijest nastanka Fakulteta i njegovog razvoja kroz protekle godine, istaknuvši kako je upravo današnji dan poveznica između prošlosti i tradicije te budućnosti kojoj je Fakultet okrenut.

Istaknuo je kako se na Pravnom fakultetu može upisivati niz različitih razina studija. Zanimljiv je podatak da je na integriranom preddiplomskom i diplomskom sveučilišnom studiju prava do danas diplomiralo 8334 studenta, a na preddiplomskom stručnom upravnom studiju i specijalističkom diplomskom stručnom i upravnom studiju njih oko 2600. Tu su još poslijediplomski specijalistički studij sportskog i medicinskog prava te poslijediplomski doktorski zdravstveni studij prava.

- Naša ustanova je postala respektabilna znanstveno-nastavna institucija i možemo se pohvaliti da su mnogi naši zaposlenici i nastavnici angažirani u radu niza institucija kao pa i Ujedinjenih naroda, dali smo ministre, veleposlanike, konzule, gradonačelnike, saborske zastupnike, rektore, prorektore, akademike, članove različitih povjerenstava koji su sudjelovali u procesu stvaranja hrvatske države – zaključio je dekan Pravnog fakulteta u Splitu.

Rektor Ljutić je istaknuo kako je ova institucija jedna od stožernih sastavnica našeg Sveučilišta.

- Split je danas predivan, jaki grad koji napreduje, a kojem Sveučilište itekako daje svoj obol u svakom smislu. Naše Sveučilište i djelatnici, ugledni profesori i znanstvenici izradili su Strategiju razvoja grada Splita. među njima je Pravni fakultet perjanica. Zasigurno nije bio lak posao doći do ove razine prepoznatljivosti koju ima Pravni fakultet, ne samo u okviru našeg Sveučilišta, naše regije i države, nego i puno šire – kazao je rektor Ljutić, istaknuvši i velik obol koji ulaganju u znanost daje Ministarstvo znanosti i obrazovanja, ali i Vlada RH u cjelini. Naglasio je kako brojna europska sveučilišta žele surađivati sa splitskim sveučilištem, a upravo za velik dio prepoznatljivosti u europskom visokoobrazovnom prostoru te za doprinos znanstvenoj izvrsnosti zaslužan je Pravni fakultet.

- Ovo je vrlo značajan datum i obljetnica, ne samo Pravnog fakulteta u Splitu, nego je ovo jako značajna obljetnica i za pravnu znanost u Hrvatskoj. Šezdeset godina se možda ne čini jako puno u kontekstima starih europskih sveučilišta, ali je itekako puno ako takav fakultet u relativno kratkom roku postigne te uspjehe na domaćem i međunarodnom pravnom terenu. Za pohvaliti je suradnju ovog fakulteta sa Sveučilištem Pariz II koja traje od 2007. godine. To je upravo u trendu onoga što se unutar Europske komisije razgovara i pregovara, a to je formiranje europskog prostora visokih učilišta zasnovanog na alijansama europskih sveučilišta i teži se tome da se čim više harmonizira i uskladi visokoškolska naobrazba kako bi se u konačnici išlo k automatskom priznavanju diploma i zajedničkim studentskim programima. Ovaj fakultet je apsolutno na tragu toga. Dvanaest tisuća pravnika je diplomiralo u ovih 60 godina, koji i te kako uspješno djeluju u Hrvatskoj, ali i izvan Hrvatske i treba im poželjeti i dalje jako puno uspjeha na tragu ove znanstvene izvrsnosti i očekivati da budu još bolji i kvalitetniji – kazao je ministar Fuchs, čestitajući Pravnom fakultetu na šest desetljeća postojanja.

Ministar Malenica je ustvrdio kako se Pravni fakultet u Splitu pokazao kvalitetnim u radu sa studentima, a ono što je bitno u resoru pravosuđa i uprave jest upravo kvalitetan kadar, kako za pravosudni sustav, tako i za javnu upravu.

- Pravni fakultet u Splitu s pokrenutim specijalističkim studijem javne uprave i  novopokrenutim doktorskim studijem prednjači u obrazovanju na ovom području. I nadalje mu želim puno uspjeha u daljnjem radu. Istakao bih skup Hrvatsko-francuski upravnopravni dani kao jako dobar projekt suradnje Pravnog fakulteta Sveučilišta u Splitu s pariškim Pravnim fakultetom gdje smo kroz 15-ak godina, koliko se ti dani održavaju, iznjedrili i brojne prijedloge promjena pogotovo u području upravnog sudovanja i to je zapravo jako dobra podloga za izmjene brojnih propisa  iz područja upravnog prava, primjerice Zakona o upravnom sudovanju – kazao je ministar Malenica, prisjetivši se i svojih studentskih dana na ovom Fakultetu.

Uz pozdrave i najbolje želje predsjednika HAZU, akademika Neidhardta, akademik Arsen Bačić je naglasio važnost činjenice kako se ovom svečanošću obilježava 60 godina inovativnog i inspirativnog istraživanja i obrazovanja na ovoj instituciji, 60 godina života i dijaloga s izvanrednom skupinom profesora i studenata koji su svojim djelovanjem tijekom studija, a i kasnije na drugim područjima pridonosili i mijenjali našu stvarnost.