Sveučilišni sport

PROMETHEE DAYS 2019 na Sveučilištu u Splitu

Od 22. do 24. svibnja 2019 godine na Sveučilištu u Splitu održava se Međunarodna znanstvena radionica posvećena višekriterijalnom odlučivanju i metodi PROMETHEE u organizaciji Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu.

Radionica je otvorena u Sveučilišnoj knjižnici u Splitu u srijedu 22. svibnja, a otvaranje su uveličali zamjenik gradonačelnika Splita Nino Vela i prorektor prof.dr.sc. Željko Radić. Radionica okuplja znanstvenike iz više od 10 zemalja s ukupno 5 kontinenata.

Tema razgovora je unaprjeđivanje i primjena metode PROMETHEE autora J.P. Bransa i B. Mareshalla. PROMETHEE metoda je alat za pomoć u procesu donošenja odluka unutar različitih problema, a predstavlja metodu često korištenu u provedbi višekriterijalne analize koja se temelji na sljedećim koracima: (1) analiza različitih rješenja, (2) definiranje kriterija, (3) vredovanje rješenja po svim kriterijima, (4) određivanje težine pojedinih kriterija, (5) rangiranje rješenja, (6) analiza osjetljivosti te (7) donošenje konačne odluke. Koristi se za različite svrhe, od problema razminiravanja, preko upravljanja incidentnim situacijama na moru pa do planiranja graditeljskih investicija te upravljanja urbanim infrastrukturnim sustavima. Do sada je objavljeno više od 1800 znanstvenih radova od strane više od 3000 znanstvenika iz različitih područja u odnosu na razvoj znanstvene metodologije i primjene ove metode.

Oba su autora metode prisutna na skupu, a ujedno su i  članovi Organizacijskog odbora kojim predsjeda dekan Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu, izv. prof. dr. sc. Nikša Jajac, a koji je zajedno sa prof. dr. sc. Nenadom Mladineom zaslužan za formiranje znanstveno-istraživačke skupine na FGAG-u. Ta je skupina Sveučilište u Splitu postavila na čelnu poziciju u svijetu po primjeni potonje metode u znanstveno-istraživačkom radu i rješavanju praktičnih problema.