Sveučilište u Splitu ostvarilo izniman pomak na Times Higher Education Impact rang listi

Objavljena je lista Times Higher Education Impact rangiranja koja mjeri doprinos institucija visokog obrazovanja globalnim ciljevima održivog razvoja na kojoj je Sveučilište u Splitu zauzelo 401.-600. mjesto.

Ove je godine u rangiranju sudjelovalo ukupno rekordnih 1524 institucije iz 110 zemalja. Sveučilište u Splitu po prvi je put rangirano za svih 17 ciljeva održivog razvoja, a ostvaren je i napredak u 10 ciljeva u kojima smo bili rangirani prethodne godine.

Suradnje su ključne u ostvarenju ciljeva održivog razvoja te stoga posebno veseli što smo upravo u Partnerstvima za ciljeve ostvarili najveći skok u odnosu na prethodnu godinu te smo rangirani od 201.-300 mjesta od 1438 institucija.  Prema broju ostvarenih bodova sljedeći slijede Zdravlje i blagostanje (301.-400. mjesta), Održivi gradovi i zajednice (201.-300. mjesto), Kvalitetno obrazovanje (401.-600. mjesto) te Dostojanstven rad i gospodarski rast (401.-600. mjesto) Prepoznati su naši doprinosi ciljevima Očuvanje vodenog svijeta (201.-300.), Odgovor na klimatske promjene (301.-400.) te  Mir, pravda i snažne institucije (301.-400.), koji su ujedno i u skladu s orijentacijom, misijom i vrijednostima koje dijelimo s našim partnerima unutar alijanse Europsko sveučilište mora.

Temeljem rezultata u Partnerstvu za ciljeve te tri dodatna cilja s najvećim ostvarenim brojem bodova sastavljena je i globalna lista na kojoj smo zauzeli 401.-600. mjesto, što predstavlja porast od 400 mjesta i poticaj za daljnji napredak u svim segmentima našeg djelovanja, u obrazovanju, istraživanju i razvoju, doprinosu zajednici i odgovornom poslovanju. Uz brojne suradnje, projekte i međunarodne aktivnosti vrednovano je i javno godišnje izvješće i web stranica o održivosti kroz koje nastojimo prikazati naš rad te motivirati naše studente, djelatnike i širu zajednicu na još veći doprinos održivosti okoliša, društva i gospodarstva.

Održivost je jedno od temeljnih načela u Strategiji Sveučilišta, a sudjelovanje u ovom rangiranju omogućava nam kontinuirano praćenje doprinosa društvu, usporedbu i razmjenu praksi s najboljim sveučilištima. Ovogodišnje je rangiranje objavljeno na Times Higher Education Impact and Innovation Summitu u Stockholmu pod nazivom „Što čini uspješnu inovacijsku klimu?“, u okviru kojeg je više od 300 delegata iz cijelog svijeta inspirativno raspravljalo o stvaranju uspješnih inovacijskih ekosustava, uz poticanje raznolikosti i održivih praksi, na korist studenata i društva u cjelini.

Poveznica na rezultate THE University Impact Rankings 2022: https://www.timeshighereducation.com/rankings/impact/2022/overall#!/page/0/length/25/sort_by/rank/sort_order/asc/cols/undefined