Završen Ocean Hackathon 2020. - pobjedu odnio tim dock.me sa sustavom za napredno vezivanje u marinama i besprijekorno iskustvo na moru!

Iza nas je uzbudljiv vikend tijekom kojeg su četiri tima vrijedno radila na rješavanju nekoliko izazova vezanih uz more i priobalno područje i natjecali se za pobjedu na splitskom Ocean Hackathon-u. 

Pobjedu je odnijela ekipa dock.me sa sustavom za napredno vezivanje u marinama čiji je glavni cilj olakšati svim korisnicima nautičkih luka rezervaciju veza te učiniti njihovo iskustvo na moru što boljim. Pobjednike čeka finale Ocean Hackathona u Brestu gdje će snage odmjeriti s pobjednicima iz 10 drugih gradova u kojima se natjecanje istovremeno odvijalo. 

Drugo mjesto odnio je tim s Odjela za stručne studije Sveučilišta u Splitu sa svojim rješenjem za komunikaciju podvodnih uređaja i sustava korištenjem vidljivog svjetla i IoT (Internet of things). Treće mjesto pripalo je timu CBRO s uređajem za prikupljanje mikroplastike u morima i oceanima, a četvrto timu Waste Water koji je razvio model uređaja za pročišćavanje otpadnih voda koje se ulijevaju u mora i oceane. 

Ovo je peto izdanje Ocean Hackathona i prvo u koje se Sveučilište u Splitu uključilo kao jedan od organizatora. U organizaciji natjecanja velik doprinos su dali i suorganizatori ICT Županija, Znanstveno-tehnologijski park Sveučilišta u Rijeci i Tehnološki park Varaždin kojima su ujedno bili i sponzori nagrada za najbolje plasirane timove. Osim njih u organizaciji su sudjelovali i udruga Split Tech City i Studentski poduzetnički inkubator Ekonomskog fakulteta koji su nam ustupili mentore koji su natjecateljima bili na raspolaganju tijekom natjecanja. Da natjecatelji ne budu žedni tijekom natjecanja pobrinula se Dalamacijavno, a riječka tvrtka 46.elks za potrebe natjecanja kreirala je platformu za integraciju telekomunikacije u rješenja koja razvijaju natjecatelji.
Sveučilište u Splitu dio alijanse Europskog Sveučilišta mora zajedno s još pet europskih sveučilišta među kojima su Cadiz, u kojem se natjecanje također održalo te Brest čiji je Campus Mondial de la Mer glavni organizator Ocean Hackathona. Osim toga, Sveučilište se uvijek rado uključuje u inicijativne i aktivnosti kojima se podupire poduzetnička aktivnost studenata i profesora kao i u poticanje suradnje između akademske zajednice i tvrtki u okruženju stoga vjerujemo da će se tradicija održavanja Ocean Hackathona nastaviti i u narednim godinama.