Znanost i tehnologija

SpeculativeEdu Future Friends Event održan u Mariboru

Jeste li ste ikada zapitali kako će izgledati budućnost?

U okviru projekta SpeculativeEDU, kojeg provodi Sveučilište u Splitu u suradnji s međunarodnim partnerima, održano je prvo diseminacijsko događanje pod nazivom Future Friends Conference. Prijatelji budućnosti, njih 120 sudjelovalo je na 5-dnevnom događanju gdje su u suradnji s vrlo poznatim europskim institucijama na području spekulativnog dizajna „mijenjali“ sadašnjicu za našu bolju budućnost.

Kao uvod u događaj SpeculativeEdu Future Friends Event održana je trodnevna Spekulativna intezivna radionica  u Centru za kreativnost u Mariboru na kojoj se pokušalo dati odgovore na pitanja; Što je  s našim budućim prijateljima? Tko su naši prijatelji iz budućnost? Kako možemo komunicirati s prijateljima  iz budućnosti?

Spekulativnu radionicu budućnosti su vodili svjetski poznati predavači iz područja spekulativnog dizajna na kojoj su sudjelovali mladi studenti, stručnjaci, dizajnerski istraživači, arhitekti, urbanisti, antropolozi, grafički dizajneri, izvođači i futuristi

Glavni događaj SpeculativeEdu Future Friends Event bila je konferencija Future Friends, održana 17. travnja, 2019. godine u Vetrinjskom Dvoru koju su vodili najpoznatiji stručnjaci, edukatori i istraživači Spekulativnog dizajna. Konferencija je privukla velik broj sudionika, a  predavanja i studije su bila odlična prilika da se svi zainteresirani uključe u dobro pripremljene debate o Spekulativnom dizajnu.

Što je Spekulativni dizajn danas?

Otvorena rasprava na temu Stanje spekulativnog dizajna, održana je 18. travnja, 2019. godine u Salonu primjenjenih umjetnosti u Mariboru, fokusu  je bio na  Spekulativni dizajn u obrazovanju i praksi s naglaskom na viziju razvoja u budućnosti. Vrlo zanimljivu i živu raspravu u dijalogu vodili su studenti, praktičari i predavači, a zaključci rasprave će biti temelj za sljedeću panel diskusiju i izradu studije  o stanju Spekulativnog dizajna.

Erasmus+ projekt SpeculativeEDU, projekt strateškog partnerstva, započeo je s provedbom 1. listopada 2018. godine i provodit će se do 31. rujna 2020. godine. Glavni cilj projekta je analiza stanja i postojećih metoda spekulative prakse te razvoj novih metoda i njihov uvod u kurikulume. 

Projekt je sufinanciran iz programa Erasmus+ s ukupno dodijeljenim sredstvima u iznosu od 267.140,00 €, a provodi ga Sveučilište u Splitu sa sastavnicom Umjetnička akademija u Splitu u suradnji s Goldsmiths' College i Edinburgh Napier University iz UK-a, Human Ecosystems Relazioni s.r.l. iz Italije, Institut za transmedijski dizajn iz Slovenije te MITI - Madeira Interactive Technologies Institute iz Portugala. 

Idući veliki event projekta predviđen je u rujnu 2019. godine u Rimu u Italiji, dok će pred kraj provedbenog razdoblja biti organizirana završna konferencija projekta u Splitu.

Projektne aktivnost možete pratiti na: http://speculativeedu.eu/ i  na Facebook stranici SpeculativeEdu.