Znanost i tehnologija

Održana konferencija "Demografija kontinentalne Dalmacije kao preduvjet opstanka života"

Rektor Sveučilišta u Splitu prof.dr.sc. Dragan Ljutić sudjelovao je na konferenciji "Demografija kontinentalne Dalmacije kao preduvjet opstanka života" koja se održala u srijedu 22. svibnja na Ekonomskom fakultetu.
Konferenciju je, pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, organizirala Slobodna Dalmacija s ciljem da se aktualiziraju problemi s kojima se susreće kontinentalna Dalmacija, a to je prvenstveno kontinuirano iseljavanje. 
- Velika je stvar raspravljati, razgovarati i raditi na onome što nas sve dotiče i žulja jer potječemo iz tih krajeva, od mojih Ravnih Kotara do Župe Dubrovačke. Demografija nam je trenutno veliki problem, migracija je obol rastu i razvoju, tišti nas manjak stanovništva, ali radimo na tome da se situacija popravi. Tako je Sveučilište od prvih razgovora s županom, odmah  krenulo u akciju i od tada do danas utemeljili smo studij Hotelijerstva i gastronomije u Makarskoj,  a pokrenut ćemo i studij Vinogradarstva i maslinarstva – kazao je uvodno rektor Ljutić naglasivši kako je bitno informirati ljude, kazati im kako je pola sata od nas udaljena zračna luka – i u trenu smo u središtu svijeta. 
Upravo suradnja sa svijetom je splitskom Sveučilištu bitna, želimo suradnju i otvaramo vrata sveučilišta za sve kako bismo zadržali mlade ljude u našem gradu – poručio je rektor.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović kazala je pak kako joj je čast biti pokroviteljicom konferencije koja se bavi demografijom. 
- Starenje hrvatskog stanovništva i pad nataliteta, to su najveći hrvatski problemi, stoga i jesmo postavili temu demografije kao najvažniju. U zadnjih je 20 godina naš demografski minus 20 tisuća ljudi godišnje, a tim je negativnim demografskim kretanjima upravo najviše pogođena Zagora. Od Neretve do Zrmanje, na području Zagore, svega je 150 tisuća duša, od toga većina starijih od 65 godina života, s malim brojem mladog, radno aktivnog stanovništva. Ali ovo ne može i ne smije ostati samo pitanje politike i političara – ovo je problem svih nas – istaknula je predsjednica dodajući kako je nužno stvarati uvjete za povratak mladih u državu. - Hrvatska je država velikih prilika! Tome stremimo, želimo biti mjesto gdje se cijeni dodana vrijednost, mjesto gdje se cijeni ljudski faktor, znanje i inovativnost, a ne samo tehnika. Više nisu na tržištu rada konkurentne one države gdje je radna snaga jeftina. Upravo suprotno! Konkurentne su one države koje imaju skupu radnu snagu, ljude u koje se ulagalo, od obrazovanja, preko dodatnog usavršavanja - poručila je Grabar-Kitarović.

Rezultate i mogućnosti Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije predstavila je ministrica Gabrijela Žalac istaknuvši kako će za manje od mjesec dana Hrvatska napuniti šestu godinu članstva u Europskoj Uniji.
- Prepoznali smo važnost financiranja iz europskih fondova koji mijenjaju našu zemlju. Zadnje dvije i pol godine marljivo i vrijedno smo radili na svim područjima. Vodimo računa o svakom pojedinačnom projektu i trudimo se pomoći bilo nacionalnim ili europskim sredstvima, kazala je ministrica Žalac dodajući kako je u infrastrukturu u kontinenatalnom dijelu Dalmacije uloženo oko 28 milijuna kuna.

O ovoj važnoj temi govorili su i gradonačelnik garda Splita Andro Krstulović Opara i župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, a održana je i panel diskusija u kojoj su uz župana sudjelovali profesor dr. sc. Anđelko Akrap – voditelj katedre za demografiju Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Kristina Križanac, gradonačelnica Sinja, Marko Jelić, gradonačelnik Knina, Radoslav Bobanović, direktor Poljoprivredne zadruge MasVin iz Polače i Drago Nosić iz grupacije Pivac.