Znanost i tehnologija

Europsko sveučilište mora (SEA-EU) među 17 odabranih saveza Europske komisije: Splitsko sveučilište igra „Ligu prvaka“

Povodom odluke Europske komisije kojom je Sveučilište u Splitu kao član alijanse pod nazivom Europsko sveučilište mora (SEA-EU), zajedno sa sveučilištima u Cádizu, Bretanji, Kielu, Gdanjsku i Malti odabrano kao uzor u unapređivanju kvalitete, uključivosti i konkurentnosti europskog visokog obrazovanja, u ponedjeljak, 8. srpnja u Rektoratu je održana konferencija za medije. 

Uz upravu Sveučilišta, rektora prof. dr. sc. Dragana Ljutića i prorektore prof. dr. sc. Leandru Vranješ Markić, prof. dr. sc. Đurđicu Miletić, izv. prof. dr. sc. Željka Radića i izv. prof. dr. sc. Gorana Karduma, konferenciji su nazočili Blaženko Boban, splitsko-dalmatinski župan i Andro Krstulović Opara, splitski gradonačelnik.

Rektor je istaknuo kako je riječ o povijesnom uspjehu naglasivši kako je od 54 zaprimljene prijave (300 sveučilišta) odabrano tek 17 alijansi koja uključuju 114 visokih učilišta iz 24 države članice, a na temelju procjene koju je provelo 26 nezavisnih vanjskih stručnjaka, uključujući rektore, profesore i istraživače, koje je imenovala Komisija. 

Prorektorica Miletić je kazala kako je Europska komisija do 2025. godine odlučila razviti prostor obrazovanja u svrhu istraživanja i studiranja bez granica s ciljevima kao što su inovacije, konkurentnost, mobilnost, umrežavanje. Uz kronološko predstavljanje same inicijative, prorektorica Miletić je naglasila kako  je intenzivna priprema ovog projekta trajala tri mjeseca, a zajedno s drugim sveučilišta, sudjelovalo je više od 50 profesora, stručnih djelatnika i studenata s Rektorata i svih sastavnica.

- Studiranje bez granica između institucija, disciplina i sektora, internacionalizacija kurikuluma, studenta i osoblja, ostvarivanje automatskog akademskog priznavanja inozemnih kvalifikacija i razdoblja učenja, osmišljavanje  zajedničkih programa te otvorenost prema svim razinama učenja, uključujući i i cjeloživotno, neke su od odrednica naše misije – ustvrdila je prorektorica Vranješ Markić, naglasivši također i kao ciljeve povećanje mobilnosti, praksi i zajedničkih istraživačkih projekata.
Rekla je da, krećući od mora kao simbola otvorenosti i povezanosti te izvrsnosti u područjima vezanim uz more i pomorstvo ,cilj je povezati sveučilišta u cijelosti, a uz fokus na more u trogodišnji projekt uključena su sva područja: npr. biologija mora, oceanografija, ribarstvo, inženjerstvo, transport, logistika, održivo upravljanje, turizam, zdravlje, pravo mora, kultura...

- Pokrenut ćemo dva SEA-EU opservatorija: Opservatorij za migracije i ljudska prava te Opservatorij za održivi plavi rast, a cilj nam je postati međunarodna referentna točka, koja vodi i savjetuje u pitanjima efektivnih i efikasnih donošenja politika i održivih modela upravljanja u ovim poljima – ustvrdila je prorektorica Leandra Vranješ Markić, zaključivši kako ćemo širiti svoje rezultate i dobre prakse, privlačiti talente iz cijelog svijeta i povećavati kvalitetu i konkurentnost europskog prostora obrazovanja.

Prorektor Kardum je kazao kako će ovaj savez Sveučilištu donijeti mogućnost izmjene nekih studijskih programa, izrade novih, kako programa, tako i modula, a fokus će biti na združenim studijima, dok je prorektor Radić iznio očekivanja za budućnost u vidu dobivanja dvostrukih, ali i višestrukih diploma na razini saveza.

- Stvaramo mogućnosti i nove perspektive za boljitak naših žitelja, a u tome nam pomaže svesrdna podrška Grada i Županije, naših partnera – kazao je rektor Ljutić.

Župan Boban i gradonačelnik Andro Krstulović Opara su iskazali ponos što je splitsko sveučilište prepoznato i u europskim okvirima, istaknuvši kako će članstvo Sveučilišta u ovako važnom savezu zasigurno biti od velike pomoći i koristi našoj zajednici. 

- Splitsko sveučilište igra "Ligu prvaka" - poentirao je splitski gradonačelnik Krstulović Opara.

Za pojedine aktivnosti u svakoj zemlji, predviđena je suradnja s pridruženim partnerima koji uglavnom uključuju institute, državna i lokalna tijela, udruge te poduzeća.  Naši partneri su: Institut za oceanografiju i ribarstvo, Hidrografski institut Republike Hrvatske, Ericsson Nikola Tesla,DIV grupa, Invento Capital Partners, Splitsko-dalmatinska županija, Erasmus Student Network Hrvatska.

  Peterostruka uzvojnica – radni paket našeg Sveučilišta
• Radni paket peterostruke uzvojnice spaja obrazovanje, istraživanje, inovacije, društvo i okoliš
• Među-sektorski, interdisciplinarni i međunarodni pristup koji koordinira UNIST
• Uključivanje studenata u radionice, fokus grupe, ljetne prakse u tvrtkama, istraživački diplomski radovi
• Zajedničko stvaranje u savezu i s vanjskim partnerima – laboratoriji za otvorene inovacije
• U suradnji s gospodarstvom razvijati programe za znanja i vještine čiji nedostatak ograničava inovacije
• Zajednički industrijski doktorati
• Razvoj fonda za financiranje fonda za kolaborativna istraživanja i inovacije
• Virtualni projektni ured i ured za transfer tehnologije