Znanost i tehnologija

U rujnu na Medicinskom fakultetu u Splitu četiri nobelovca

Medicinski fakultet u Splitu će u okviru projekta „Nobel Days“ u rujnu imati čast ugostiti čak četiri dobitnika Nobelove nagrade. Zbog iznimnog značaja, događaj će biti otvorenog tipa te će svi zainteresirani moći poslušati predavanja i panel raspravu nobelovaca.

Kroz dva dana, 3. i 4. rujna, u amfiteatru Medicinskog fakultetu u Splitu održat će se niz predavanja svjetskih stručnjaka, kao i panel rasprava – Nobel Talk, a sudjelovat će sljedeći dobitnici Nobelove nagrade:
Joachim Frank, biofizičar, 2017. godine dobio je Nobelovu nagradu za kemiju, za razvoj kriostatskog elektronskog mikroskopa
Richard Roberts, biokemičar i molekularni biolog, 1993. dobio je Nobelovu nagradu za medicinu ili fiziologiju za otkriće odvojenih gena
Georg Bednorz, mineralog i fizičar, dobio je 1987. Nobelovu nagradu za fiziku za otkriće supravodljivosti keramičkih materijala na temperaturi od 35 Kelvina.

Harald zur Hausen, njemački virolog, dobio je 2008. godine Nobelovu nagradu za fiziologiju ili medicinu za otkriće uloge humanog papiloma virusa u nastanku karcinoma grlića maternice. Harald zur Hausen svoje predavanje će održati 24. rujna, izdvojeno kao poseban događaj u sklopu mjeseca svjesnosti o reproduktivnom zdravlju.

Detaljan raspored nalazi se u prilogu obavijesti.

Stoga pozivamo sve zainteresirane da prisustvuju manifestaciji na Nobel Days, koja je otvorenog tipa i potpuno besplatna.Organizatori projekta „Nobel Days“ su studentske sekcije Medicinskog fakulteta u Splitu – NeuroSplit i CPSA, Medicinski fakultet u Splitu, Specijalna bolnica Sv. Katarina i Društvo primijenjenih bioloških znanosti (ISABS).

 

Vezani dokumenti