Znanost i tehnologija

Prof. Ivica Puljak dobitnik Državne nagrade za popularizaciju i promidžbu znanosti

Na sjednici Odbora za podjelu državnih nagrada za znanost održanoj 16. rujna 2019. godine donesena je Odluka o dodjeli državnih nagrada za znanost za 2018. godinu, među kojima je prof. dr. sc. Ivica Puljak, redoviti profesor u trajnom zvanju na splitskom Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje nagrađen godišnjom nagradom za popularizaciju i promidžbu znanosti u području prirodnih znanosti. 

Kako stoji u obrazloženju, prof. Puljak je nagrađen za impresivnu popularizatorsku aktivnost koja pokriva publiku širokog generacijskog i obrazovnog raspona. Kao eminentni i međunarodni priznati znanstvenik u području fizike elementarnih čestica, prof. Puljak je aktivni popularizator znanosti, već niz godina. Najveći dio te aktivnosti ostvario je u 2018. godini, nizom predavanja djeci i učenicima, o pitanjima nastanka svemira i stvaranja kemijskih elemenata u zvijezdama te predavanjima za širu publiku o otkriću Higgsovog bozona i o mnogim otvorenim pitanjima moderne  fizike i znanosti uopće. Njegova predavanja i nastupi također su dostupni u mnogobrojnim videomaterijalima na internetu, a često sudjeluje u radijskim i televizijskim emisijama. 

Sveučilište u Splitu upućuje čestitke prof. dr. sc. Ivici Puljku na ovom iznimnom uspjehu, uz želje za uspješan rad i u budućnosti.

Državne nagrade za znanost dodjeljuje Republika Hrvatska za iznimno važna dostignuća u znanstvenoistraživačkoj djelatnosti, za proširenje znanstvenih spoznaja i za znanstvena ostvarenja u primjeni rezultata znanstvenoistraživačkog rada, koja su postigli znanstvenici, istraživači i znanstveni novaci. Zakonom o hrvatskim državnim nagradama za znanost predviđena je dodjela četiriju vrsta državnih nagrada za znanost. To su nagrada za životno djelo, godišnja nagrada za znanost, godišnja nagrada za popularizaciju i promidžbu znanosti i godišnja nagrada za znanstvene novake.

Popis svih laureata te obrazloženja nagrada nalaze se u prilogu obavijesti.

 

Vezani dokumenti