Znanost i tehnologija

Izložba "Matricis - grafičke mijene" otvorena u Sveučilišnoj galeriji "Vasko Lipovac"

Izložba "Matricis - grafičke mijene" likovne pedagoginje i umjetnice Dajane Radoš iz Rijeke otvorena je 2. listopada u Sveučilišnoj galeriji  „Vako Lipovac“.
Na otvaranju izložbe govorili su koordinatorica Helena Jakelić i kustos Ivan Kokeza. Izložbu čini ciklus djela nastao u razdoblju od 2016. do 2019. godine. U svom radu Dajana Radoš kombinira različite grafičke tehnike, posebno se inspirirajući organičkim i florealnim oblicima s naglašenim elementima čiste apstrakcije i japanske umjetnosti. Osim grafika i matrica na izložbi su bile izložene i ručno rađene knjige, kao i popratni fotografski zapisi. Izložba je realizirana uz potporu Grada Splita,  a podržana je od strane Ministarstva kulture. Izložba ostaje otvorena do 16. listopada 2019.

O autorici: Dajana Radoš rođena je 1982. u Rijeci. Diplomirala je 2011. godine na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci te stekla pravo na zvanje i akademski naziv magistra likovne pedagogije. Od 2014. godine asistentica je na Katedri za grafiku na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci. Priredila je desetak samostalnih izložbi i sudjelovala na više od osamdeset skupnih,žiriranih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu (Taiwan, Italija, Rumunjska, Makedonija, Srbija, Slovenija...). Za svoje radove dobila je nagrade i priznanja. Vodila je i sudjelovala u organizaciji više likovnih radionica i umjetničkih projekata. Članica je likovnog udruženja HDLU Rijeka. Od 2016. godina intenzivno radi na ciklusu radova pod nazivom “Matricis”, grafikama u tehnikama dubokog tiska, dimenzija 100 x 70 cm. Pored grafičkog medija, umjetnički izraz gradi grafičko - prostornim objektima, umjetničkim knjigama i keramičkim skulpturama.