Znanost i tehnologija

Splitska premijera dokumentarnog filma 'Vrijeme nije pomoglo'

Splitska premijera dokumentarnog filma Vrijeme nije pomoglo održat će se u ponedjeljak 9. prosinca u 20.00 u Kinoteci Zlatna vrata.

Polusatni dokumentarni film govori o reljefu Vrata što ga je umjetnik Branko Ružić izradio 1984. godine kao sudionik likovne kolonije koju je organizirala Željezara Sisak. Ružić je Vrata izradio od materijala proizvedenih u tvornici i uz pomoć tvorničkih majstora. Vrata su postavljena u Željezarinu radničkom naselju. Zbog desetljeća izloženosti vanjskim uvjetima, ali i zbog zanemarivanja, skulptura je veoma oštećena. Film upućuje na probleme povezane s prezentacijom Ružićeva reljefa te daje uvid u multidisciplinarna istraživanja koja prethode konzervatorsko-restauratorskim radovima. U širem smislu film govori o važnosti opreznoga i dobro promišljenog pristupa konzerviranju-restauriranju skulptura na otvorenome.

Autori filma su dr. sc. Sagita Mirjam Sunara (Umjetnička akademija Sveučilišta u Splitu, Odsjek za konzervaciju-restauraciju) i Dragan Đokić (Studio Baranda).

Film Vrijeme nije pomoglo sniman je u Sisku, Zagrebu, Slavonskom Brodu i Splitu. Sugovornici su (prema redu pojavljivanja): nekadašnji željezarac Đuro Tadić (direktor Sisak stana, tvrtke koja je jedan od sljednika dezintegrirane Željezare Sisak), povjesničar Vlatko Čakširan (ravnatelj Gradskog muzeja Sisak, ustanove koja se skrbi o zbirci skulptura na otvorenome nastalih u okviru Željezarine likovne kolonije), voditeljica istraživanja Ružićevih Vrata Sagita Mirjam Sunara (docentica na Odsjeku za konzervaciju-restauraciju Umjetničke akademije u Splitu), Ružićeva kći Rajka Zlatarić, umjetnik i sveučilišni profesor Ante Rašić (Ružićev student i prijatelj te jedan od sudionika Željezarine likovne kolonije iz 1984. godine), povjesničarka umjetnosti Romana Tekić (ravnateljica Galerije umjetnina grada Slavonskog Broda), konzervator-restaurator Neven Peko (Gradski muzej Sisak) i bravar Mario Korzo (vlasnik obrta Obrada metala Korzo – Sisak).

Film je financiran sredstvima koja je Sveučilište u Splitu, odnosno Umjetnička akademija, dobilo za provedbu međunarodnoga razvojnog projekta Conservation of Art in Public Spaces (CAPuS). Vrijedno je spomenuti da će se filmom u budućnosti koristiti kao nastavnim materijalom za predmete iz konzervacije-restauracije umjetničkih djela u javnom prostoru koji će se izvoditi na nekoliko europskih sveučilišta.

O autorima

Sagita Mirjam Sunara docentica je na Odsjeku za konzervaciju-restauraciju i prodekanica za umjetnost, znanost, međunarodnu suradnju i ECTS Umjetničke akademije u Splitu. Diplomu konzervatora-restauratora stekla je na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Titulu doktora znanosti (područje humanističkih znanosti, polje povijesti umjetnosti) stekla je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Jedan semestar provela je u SAD-u kao gostujući nastavnik na studiju konzervacije-restauracije Muzeja Winterthur i Sveučilišta u Delawareu. Od 2012. godine istražuje skulpture nastale u okviru Kolonije likovnih umjetnika Željezara Sisak i organizira radionice u Parku skulptura Željezare Sisak za studente konzervacije-restauracije. U okviru međunarodnog projekta Conservation of Art in Public Spaces (CAPuS) koordinira aktivnosti hrvatske istraživačke grupe. Autorica je niza radova iz područja povijesti restauracije, preventivne konzervacije i konzervacije-restauracije skulptura na otvorenome.

Dragan Đokić školovao se na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Nakon preddiplomskog studija filma i videa završio je diplomski studij animacije. Za vrijeme studija s dvojicom kolega pokreće multimedijski kolektiv/udrugu Studio Baranda. Profesionalno se bavi snimanjem, montažom te izradom animacija i pokretnih grafika. Radi za kazališne i glazbene festivale, muzejsko-galerijske ustanove, televizijske kuće, ali i na vlastitim autorskim projektima. Dobitnik je nagrade Porin za najbolji glazbeni videospot 2013. godine (TBF, Grad spava) i nagrade publike na Split spot festivalu 2015. godine (Kiša metaka feat. Batman 3000, Skidaj gaće). Njegov najnagrađivaniji umjetnički rad je video Beat TV. Za taj je rad dobio nagradu za najbolju montažu na 45. Međunarodnom festivalu kratkog filma, drugu nagradu na 46. Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva te nagradu za najbolji eksperimentalni film na 3. Reviji hrvatskih kratkih filmova Kratki na brzinu.