Znanost i tehnologija

Na Sveučilištu ministrica Tramišak s dvije splitske srednje škole potpisala ugovore vrijedne 130 milijuna kuna

Potpisivanje ugovora u vrijednosti 130 milijuna kuna, od čega 60 milijuna bespovratnih sredstava iz fondova Europske unije, za projekte ,,Uspostava infrastrukture Regionalnog centra kompetentnosti Turističko - ugostiteljske škole, Split'', i ,,Razvojni centar za elektrotehniku i računalstvo Splitsko-dalmatinske županije'' pri Obrtno tehničkoj školi održalo se u petak, 4. rujna u vijećnici Sveučilišta u Splitu „Don Frane Bulić“.

Ugovore su, uz ravnatelje škola Ivu Bilića i Milivoja Kalebića, potpisali Nataša Tramišak, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i Tomislav Petric, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje projekata i programa EU, a događaju su nazočili prof. dr. sc. Dragan Ljutić, rektor Sveučilišta u Splitu, Blaženko Boban, župan Splitsko-dalmatinske županije i Andro Krstulović Opara, gradonačelnik grada Splita
Ministrica Tramišak je tom prigodom ustvrdila kako je kako su oba ugovora važna za unaprjeđenje strukovnog obrazovanja te istaknula važnost da se i putem sredstava iz fondova Europske unije postiže usklađivanje s tržištem rada. Riječ je o centrima izvrsnosti u sklopu kojih će se osim obrazovanja mladih, odnosno učenika, uspostaviti sustavi i novi programi cjeloživotnog obrazovanja za odrasle osobe.  

U pozdravnom govoru rektor Ljutić je, poželjevši dobrodošlicu nazočnima u prostore Sveučilišta, istaknuo kako je splitsko sveučilište i ove godine na Times Higher Education ljestvici među tisuću najboljih na svijetu, unatoč tome što je konkurencija u svijetu velika. Broj znanstvenih radova na Sveučilištu, kazao je rektor Ljutić, ostao je na istoj razini kao i prethodnih godina, a u području biomedicine i zdravstva Sveučilište je na izvrsnoj poziciji između 300. i 400. mjesta na svijetu. 

- Potpora Vlade Republike Hrvatske i premijera Andreja Plenkovića važna je za Sveučilište u Splitu –  ustvrdio je rektor Ljutić zaključivši kako splitsko sveučilište po projektima prednjači među hrvatskim sveučilištima. Kazao je kako je studij Hotelijerstva i gastronomije prirodan nastavak obrazovanja upravo za učenike Turističko-ugostiteljske škole, dok će se studij Mediteranske poljoprivrede, imajući u vidu sve mogućnosti u Splitsko-dalmatinskoj županiji,  razvijati transverzalom od polja Imotskog, Vrgorca, Sinja preko priobalja do naših otoka.