Znanost i tehnologija

Svečano otvoren webinar 14. Hrvatsko-francuski upravni dani

Hrvatsko-francuski upravnopravni dani, dvodnevni međunarodni simpozij koji se održava po četrnaesti put, ali ove godine u posebnom webinar izdanju, svečano je otvoren 17. rujna na Pravnom fakultetu.
Ova konferencija već tradicionalno okuplja ugledne pravne stručnjake iz Hrvatske i Francuske, znanstvenike i praktičare, prije svega iz područja upravnog prava, kako bi izložili i raspravili najaktualnije upravnopravne teme i institute. Ove godine raspravljat će na temu: „Djelovanje javnopravnih tijela i upravnih sudova u vrijeme pandemije COVID-19.

Izv. prof. dr. sc. Mirko Klarić, dekan Pravnog Fakulteta u Splitu zahvalio je  pokroviteljima i institucijama koje podupiru ovaj skup. Putem video linka nazočnima se obratio Ante Galić, predsjednik Visokog upravnog suda Republike Hrvatske. 

Sudionike i organizatore  je pozdravio i rektor Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Dragan Ljutić. Istaknuo je blisku suradnju našeg Sveučilišta sa Sveučilištem u Brestu, u okviru alijanse Europsko Sveučilište mora. Također, je naglasio kako se ovim tradicionalnim skupom, već četrnaestim po redu, Sveučilište ponosi. 
- Nalazimo se u posebnim okolnostima, a upravo je takva i tema ovog skupa. To nas sve na neki način vodi razmišljanjima kako organizirati rad na Sveučilištu – kazao je rektor Ljutić zaželjevši svim sudionicima plodonosan rad na skupu. 

Pozdravni govor je održao i Gael Veyssiere, veleposlanik Republike Franscuske. Otvaranju je nazočio Ivan Malenica, ministar pravosuđa i uprave Republike Hrvatske, koji će  na skupu izlagati na temu „Važnost djelovanja ministarstva pravosuđa i uprave u vrijeme pandemije COVID-19“ te Bruno Lasserre, voditelj Državnog savjeta Republike Francuske panelist na temu "Uloga Državnog savjeta u vrijeme pandemije COVID-19".

U organizaciji Hrvatsko-francuskih upravnopravnih dana od samog početka uz Sveučilište u Splitu, Pravni fakultet u Splitu, Sveučilište Panthéon Assas, Pariz II sudjeluju i druge institucije,  kao što su  Visoki upravni sud Republike Hrvatske, Ured za zakonodavstvo Vlade Republike Hrvatske, Ministarstvo pravosuđa i uprave Republike Hrvatske, Centar za europsku dokumentaciju i istraživanja –  Robert Schuman (Split), Ustavni sud Republike Hrvatske, Francusko veleposlanstvo u Republici Hrvatskoj, Splitsko-dalmatinska županija i Grad Split. Posebice valja istaknuti ulogu francuskog Državnog savjeta,  najvišeg upravnog sudišta u Francuskoj Republici, koji istodobno ima važnu i značajnu ulogu kao savjetodavno tijelo francuske vlade.
Sustavne i argumentirane  rasprave  izložene na konferencijama te potom  radovi  objavljeni u posebnim izdanjima Zbornika Pravnog fakulteta Sveučilišta u Splitu, vrijedna su  znanstvena građa i  značajan prinos obrazovanju novih naraštaja, i znanstvenika i stručnjaka, iz upravnog prava, ali i šire.