Znanost i tehnologija

Objavljen znanstveni rad o izvedbi profesionalnih nogometaša nakon infekcije s COVID-19

Pandemija COVID-19 utjecala je na sve aspekte naših života te je predmet brojnih znanstvenih istraživanja diljem svijeta. Između ostalog, znanstvenici se bave utjecajem koje virus ostavlja na organizam sportaša. Iako je „vruća tema“ u svijetu znanosti, do sada nije bila analizirana izvedba sportaša u stvarnim sportskim okruženjima nakon same infekcije.

U suradnji Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, Kineziološkog fakulteta u Splitu i HNK Hajduk Split nedavno je objavljen znanstveni rad u časopisu International Journal Of Environmental Research And Public Health na temu izvedbe profesionalnih nogometaša nakon infekcije s COVID-19.

Spomenuta studija je imala za cilj procijeniti potreban period za povratak u puni natjecateljski ritam nakon infekcije te promjene u trkačkim performansama za vrijeme utakmica uzrokovane infekcijom kod profesionalnih nogometaša. U tu svrhu, uspoređene su izvedbe igrača koji su se zarazili s COVID-19 prije i poslije same infekcije te izvedbe njihovih suigrača koji nisu zarazili. Rezultati su pokazali da je kod asimptomatskih slučajeva za povratak u puni trening trebalo otprilike 3 tjedna, dok je kod simptomatskih iznosio između 4 i 6. 

Što se tiče trkačke izvedbe, značajan pad nakon infekcije primijećen je samo kod visoko intenzivnih akceleracija. S obzirom da su igrači nakon izlaska iz karantene prolazili kroz posebno kreirane protokole za postupno vraćanje u puni ekipni trening, možemo zaključiti da su korišteni protokoli relativno dobro osmišljeni. Međutim, budući da dolazi do smanjenja aktivnosti visokog intenziteta nakon duljeg izbivanja sa sport specifičnog timskog treninga, jasno je da su potrebne određene prilagodbe protokola kako bi se pad trkačkih sposobnosti dodatno minimizirao te također zbog sigurnosti igrača. Naime, potrebno je uključiti pojedinačne sportsko specifične vježbe koje će izazvati maksimalna ubrzanja i time dodatno prilagoditi sportaša zahtjevima momčadskog nogometnog treninga i utakmice.

Ova saznanja pomoći će medicinskim i sportskim djelatnicima u situacijama kada se sportaši vraćaju u trenažno opterećenje nakon zaraze COVID-19. 

Više na: https://www.mdpi.com/1660-4601/18/21/11688