Znanost i tehnologija

U časopisu Nature objavljen članak posvećen "Morskom kukumaru", inovativnom pivu napravljenom s morskim kvascem

Ugledni znanstveni časopis Nature objavio je u četvrtak, 19. svibnja, članak posvećen "Morskom kukumaru", pivu kojeg je proizveo Petar Puškarić, nekadašnji student diplomskog studija Ekologija i zaštita mora Sveučilišnog odjela za studije mora u okviru svog diplomskog rada, pod mentorstvom doc. dr. sc. Marina Ordulja. U razgovoru za Nature Puškarić, sada diplomirani inženjer, govorio je o izazovima koji su ga pratili na putu stvaranja ovog jedinstvenog piva od kvasca izoliranog iz mora.

- Riječ je o velikom priznanju, kako za rad kolege Puškarića, tako i za Sveučilišni odjel za studije mora. On je svojim pionirskim djelom pokazao našim studentima kako se s inovativnom idejom i uloženim trudom mogu ostvariti značajni rezultati – kazao je doc. Ordulj.

Rad Petra Puškarića, ustvrdio je mentor, ujedno otvara i put novim istraživanjima morskih kvasaca u Jadranu, jer je potencijal fermentiranja s klasičnim kopnenim kvascima već uglavnom iscrpljen pa se traže nove mogućnosti. More se u tome pokazuje kao nov i definitivno nedovoljno istražen potencijal.

- Kolega Puškarić je, kao pivar, stvorio novi okus piva, a ja sam kao mentor pružio podršku u dijelu mikrobiologije mora – rekao je doc. Ordulj, zaključivši kako ovo područje istraživanja pruža i brojne mogućnosti povezivanja znanosti i gospodarstva.

Članak je objavljen u rubrici „CAREER Q&A“ koja popularizira znanost, odnosno znanstvena istraživanja, a cijeli razgovor Petra Puškarića za Nature možete pročitati na poveznici: https://www.nature.com/articles/d41586-022-01376-w

Foto: Marin Ordulj/Sveučilišni odjel za studije mora