Zatvori
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja
17.3.2023.
Odobren Horizon Europe projekt “Framing and Bridging Regional research and Innovation ecosystems Capacities for renewed ERA”

Sveučilište u Splitu dio je konzorcija zaduženog za provedbu Horizon Europe ERA_FABRIC projekta, jednog od ukupno 2 odobrena projekta u okviru HORIZON-WIDERA-2022-ERA-01 poziva. Provedba projekta započela je u siječnju 2023. godine, a projektni partneri održali su kick-off sastanak 1. ožujka u Bologni.

ERA_FABRIC projekt podržat će stvaranje mreže centara znanja i razvoja unutar Europskog istraživačkog prostora (ERA Hubs). Ovi centri znanja i inovacija djelovat će na tri međupovezane i međuovisne razine: kao ekosustav znanja, višedionička platforma i su-kreator regionalnih politika.

Kroz projektne aktivnosti uspostavit će se učinkovit dijalog između regionalnih dionika akademske zajednice, nevladinog sektora, industrije i vlade s naglaskom na 3 specifična tematska područja: održiva proizvodnja, cirkularna ekonomija na biološkoj osnovi te čista i održiva energija. Ovo će u konačnici rezultirati izradom alata i oznake kvalitete za prepoznavanje sličnih centara znanja i inovacija (ERA Hubs) na području Europske Unije.

Sveučilište u Splitu voditelj je radnog paketa 3 "ERA Hubs as Multi- Stakeholder Platforms" unutar kojeg će se provesti mapiranje lokalnih zajednica i dionika na način da se obuhvate predstavnici akademske zajednice, nevladinog sektora, industrije i vlade, izrada analize potreba (needs analysis) i uspostava radnih grupa koje će rezultirati izradom preporuka za kreatore politika.

Projektni konzorcij sastavljen je od 11 vodećih regionalnih institucija iz područja istraživanja i inovacija: ART-ER-Societa Consortile per Azioni (Italija),  CNR - Consiglio Nazionale delle Ricerche (Italija), ECOPLUS Business Agency of Lower Austria (Austrija), EURECAT Technology Center (Austrija), INESC TEC - Institute for Systems and Computer Engineering, Technology and Science (Portugal), Masaryk University (Češka Republika), Norwegian University of Science and Technology (Norveška), Sveučilište u Splitu (Hrvatska), The Northwest Regional Development Agency (Rumunjska),  Trondheim Tech Port (Norveška) i Warsaw University of Technology (Poljska). Projektni koordinator je ART-ER, vodeća istraživačko-razvojna institucija u Emiliji Romagni, usmjerena na održivi rast kroz razvoj inovativnosti, znanja i internacionalizaciju. Ovakav sastav projektnog konzorcija omogućio je da se projektom obuhvati gotovo polovina teritorija Europske Unije.

ERA-FABRIC projekt dio je inicijative izgradnje učinkovite europske politike istraživanja i inovacija koja je utemeljena na snažnoj međusobnoj povezanosti i suradnji istraživačko-inovacijskih ekosustava koji djeluju u različitim europskim regijima. 

Saznajte više o ERA-FABRIC projektu možete pronaći u dokumentu na dnu stranice

Sve novostiSljedeća

Imate pitanje? Tu smo!