Zatvori
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja
8.7.2022.
Održan sastanak partnera Erasmus+ projekta EUGPUT Galerija slika
1657207131306.jpg 1657207132919.jpg 1657207133171.jpg

U okviru projekta Erasmus+ Energy Usage and Green Public Transportation in Future Smart Cities: An Innovative Teaching Program for Students, Stakeholders and Enterpreneurs (akronim: EUGPUT) od 4. - 5. srpnja 2022. godine u Ljubljani je održan Transnacionalni sastanak projektnih partnera.

Cilj projekta je podržati rješenja za potrošnju energije, te podučiti mlade generacije, povezane sudionike (automobilske tvrtke) i poduzetnike budućim zelenim sustavima javnog prijevoza u pametnim gradovima budućnosti.

Udio prijevoza u potrošnji energije u gradovima vrlo je velik. Sve veći broj vozila u gradovima uzrokuje porast potrošnje energije u prijevozu i onečišćenja zraka. Vlasti pokušavaju promovirati javni prijevoz kako bi smanjile stopu zagađenja zraka. Osim toga, oni također traže održive i zelene sustave javnog prijevoza kada planiraju budućnost gradova. Vlasti pokušavaju povećati stopu zelenog korištenja vozila u privatnom i javnom prijevozu. Zbog toga EU daje potpore povezane s zelenim prijevozom. Zeleni javni prijevoz multidisciplinarna je tema koja se fokusira na proizvodnju zelenih vozila, dizajnirajući sustav javnog prijevoza u gradovima, koristeći informacijske sustave za prikupljanje informacija vezanih uz moguće kupce (putnike) koji će koristiti javni prijevoz. Ako planiramo budući javni prijevoz u gradovima, u prijevozni sustav moramo uključiti automatizirana zelena vozila.

Projektom koordinira TED University iz Turske, a kao partneri, uz Sveučilište u Splitu, u projektu sudjeluju partneri iz Turske, Slovenije, Rumunjske i Hrvatske. Voditeljica projekta pri Sveučilištu u Splitu je prof.dr.sc. Maja Ćukušić s Ekonomskog fakulteta.

Više o projektu saznajte na: http://eugput.com/

 

 

Sve novostiSljedeća

Imate pitanje? Tu smo!