Zatvori
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja
15.11.2023.
Održan sastanak Upravljačkog odbora sveučilišta članica mreže UniAdrion i otvorena Konferencija „Mladi u EUSAIR-u“ Galerija slika
IMG_2481.JPG IMG_2488.JPG IMG_2502.JPG IMG_2515.JPG IMG_2558.JPG IMG_2577.JPG IMG_2587.JPG IMG_2606.JPG IMG_2616.JPG IMG_2668.JPG IMG_2671.JPG

Sastanak Upravljačkog odbora sveučilišta članica mreže UniAdrion održan je na Sveučilištu u Splitu 15. studenog. Naime, rektor Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Dragan Ljutić predsjedava ovom mrežom od 1. lipnja 2023. u mandatnom razdoblju od godinu dana. Na sastanku se razgovaralo o projektima mreže koji su u tijeku, ali i onima budućima poput studentskog kongresa ST-CongreSS koji je planiran za svibanj 2024. u Splitu te UniAdrion ljetne škole.

Potom je uslijedio okrugli stol na kojem se nastavila rasprava o doprinosu koji mreža može dati u području obrazovanja, zajedničkih projekata i istraživanja.

Podsjetimo, mreža UniAdrion broji 55 članica iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Grčke, Italije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, San Marina, Srbije i Slovenije te djeluje od 2000. godine. Osobito je aktivna u umrežavanju sveučilišta Jadransko-jonske regije s ciljem razmjene studenata, osoblja, istraživača, zajedničkih projekata te zajedničkih obrazovnih inicijativa.

Kasnije tog dana, na Ekonomskom fakultetu je otvorena dvodnevna konferencija „Mladi u EUSAIR-u“, u organizaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova te suorganizaciji Sveučilišta u Splitu, kojoj su, među ostalim, prisustvovali i predstavnici Uniadrion mreže koji su došli u Split na sastanak Upravljačkog odbora.

EUSAIR je makroregionalna Strategija EU-a za jadransku i jonsku regiju pokrenuta u listopadu 2014. godine, a uključuje četiri države članice EU-a (Hrvatsku, Grčku, Italiju, Sloveniju) te Albaniju, Srbiju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu i San Marino. EUSAIR se nadovezuje na 15-godišnju suradnju unutar jadransko-jonske inicijative i na pomorsku strategiju za Jadransko i Jonsko more Europske komisije iz studenoga 2012. godine. Hrvatska predsjeda EUSAIR-om od 1. lipnja ove godine.

Otvaranju konferencije nazočili su brojni uzvanici prof. dr. sc. Dragan Ljutić, rektor Sveučilišta u Splitu, Andrea Čović Vidović, voditeljica Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj te voditeljica odnosa s javnošću EK u Hrvatskoj, Joze Tomaš, predsjednik Foruma jadransko-jonskih gospodarskih komora, veleposlanik Fabio Pigliapoco, glavni tajnik Jadransko-jonske inicijative, prof. dr. sc. Ivica Puljak, gradonačelnik Splita, Stipe Čogelja, zamjenik splitsko-dalmatinskog župana, Sunčana Glavak, zastupnica Europskog parlamenta, dok su se video porukom skupu obratili Željana Zovko, zastupnica u Europskom parlamentu i Goran Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske.

Rektor Ljutić je zahvalio svima na dolasku i izrazio dobrodošlicu na Sveučilište u Splitu. Istaknuo je kako je za sva sveučilišta važna politička podrška, ne samo gradonačelnika, županija, već i drugih političkih aktera u Jadransko-jonskoj inicijativi, zato je dobro da su ovakva događanja organizirana u međusobnoj suradnji.

Sve novostiSljedeća

Imate pitanje? Tu smo!