Zatvori
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja
15.1.2024.
Održan SEA-EU kongres na Sveučilištu u Algarveu Galerija slika
20240112_084659.jpg 20240112_101436.jpg 20240112_122509.jpg 20240112_171403.jpg 20240112_171416.jpg 20240112_171820.jpg IMG-20240113-WA0026.jpg IMG-20240113-WA0027.jpg IMG-20240113-WA0028.jpg

Ciljevi

  • Cilj 4
  • Cilj 11
  • Cilj 17
Sveučilište u Algarveu 12. siječnja ugostilo je preko 200 osoba iz više od 27 zemalja svijeta, uključujući sve partnere zemalja Alijanse SEA-EU. Osim predstavnika sveučilišta, na kongresu su sudjelovali i drugi dionici projekta SEA-EU te međunarodni partneri. Cilj konferencije bio je premostiti granice Alijanse te doprijeti do drugih i drugačijih društava kako bi se stvorila nova partnerstva koja mogu unijeti kvalitetne promjene ne samo u obrazovanju, već i u društvu. 

Sveučilište u Splitu u ime rektora prof. dr. sc. Dragana Ljutića, predstavljao je voditelj projekta i član Upravljačkog odbora SEA-EU, prof. dr. sc. Zoran Đogaš, članica Savjetodavnog odbora SEA-EU, dr. sc. Danica Ramljak, Roko Glavinović, član Upravljačkog odbora i predstavnik studenata te Damir Vidošević, direktor Svpetrus hotela, predstavnik dionika Sveučilišta u Splitu. 

Događanje je otvorio rektor Sveučilišta u Algarveu, prof. Paulo Águas, a prisutne je pozdravio i generalni koordinator prof. Fidel Echevarría nakon čega su uslijedila predstavljanja nekih od najvećih postignuća prve faze provedbe projekta, među kojima je i uspostavljanje Opservatorija za održivu plavu ekonomiju pod vodstvom Sveučilišta u Splitu koji je predstavio prorektor Zoran Đogaš. 

Središnji dio kongresa činilo je 5 okruglih stolova različitih tema. 

Sudionici prvog i drugog okruglog stola bili su vanjski partneri iz zemalja Afrike, Amerike, Kariba i Azije. Oni su pokušali dati odgovor na pitanje o tome koji su najveći izazovi s kojima se susreću u svojim zemljama.  

Treći okrugli stol okupio je predstavnike pridruženih partnera SEA-EU i članova Savjetodavnog odbora. Raspravljalo se o ključnim vještinama koje studenti trebaju imati kako bi se uspješno nosili s izazovima današnjice. 

Sudionici četvrtog okruglog stola bili su rektor i i delegati Europskog sveučilišta mora koji su dali svoj osvrt o tome na koji način Europska sveučilišta mogu odgovoriti na moderne globalne izazove. 

Posljednji okrugli stol raspravljao je o rezultatima Foruma Future Leadership iz perspektive pripadnika tzv. Z generacije te onome što je najviše doprinijelo definiranju deklaracije Global Gateway

Upravo je potpisivanje Global Gateway deklaracije bio završni svečani dio kongresa koji je uslijedio nakon panela. Naime, tijekom panela istaknuli su se brojni izazovi s kojima se suočavaju pojedine zemlje. Dok je kod afričkih zemalja specifičan porast populacije, nedostupnost obrazovanja, nejednakost u dostupnosti obrazovanja, siromaštvo, drugi  (npr. azijske zemlje) se suočavaju s problemima infrastrukture i zapošljavanja te nedostatkom kvalitetnog i obrazovanog kadra spremnog odgovoriti na probleme današnjice. Zabrinutost koju svi dijele jest svakako utjecaj klimatskih promjena na prirodu, osobito more, ali i na globalnu ekonomiju i općenito, navike čovječanstva. Više puta na na kongresu je istaknuto kako su ključni odgovori u premošćivanju navedenih razlika prvenstveno mobilnost, komunikacija i suradnja. Stoga su se potpisivanjem SEA-EU Gateway deklaracije potpisnici i predstavnici institucija obvezali na očuvanje održive međunarodne suradnje temeljene na uzajamnom povjerenju, empatiji i prijenosu znanja.  

Snimka kongresa dostupna je i na YouTube kanalu ovdje
Sve novostiSljedeća

Imate pitanje? Tu smo!