Zatvori
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja
20.6.2022.
Održan STup!2022. - Split kao globalni epicentar studentskog poduzetništva! Galerija slika
STup_press_web_2022061703.jpg STup_press_web_2022061704.jpg STup_press_web_2022061717.jpg STup_press_web_2022061719.jpg STup_press_web_2022061730.jpg STup_web_2022061814.jpg STup_web_2022061818.jpg STup_web_2022061820.jpg STup_web_2022061822.jpg STup_web_2022061823.jpg STup_web_2022061824.jpg STup_web_2022061825.jpg

Ciljevi

 • Cilj 3
 • Cilj 4
 • Cilj 9
 • Cilj 12
 • Cilj 17

Iza nas je treće izdanje međunarodnog sveučilišnog startup natjecanja - STup!2022. Posljednja dva dana, Split je bio globalni epicentar studentskog poduzetništva. Na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Splitu, točnije u njegovom Velikom amfiteatru, uz live prijenos putem virtualne platforme, održalo se natjecanje startup timova povezanih sa svojim matičnim sveučilištima.

Sudjelovala su 42 startup tima koji su predstavljali 21 sveučilište iz 16 zemalja diljem svijeta.  Na natjecanju su sudjelovali startupi koji su predstavljali sljedeća sveučilišta: Sveučilište u Splitu, Sveučilište u Zagrebu i Visoko učilište Algebra (Hrvatska), Stuttgart Media University (Njemačka), Sveučilište u Malti (Malta), Sveučilište Western Brittany (Francuska), Sveučilište u Gdansku (Poljska), Sveučilište u Cadizu i Sveučilište u Malagi (Španjolska), Sveučilište u Beogradu i Sveučilište u Novom Sadu (Srbija), Sveučilište u Banja Luci (BiH), Sveučilište u Haifi (Izrael), Sveučilište svetog Ćirila i Metoda (Makedonija), McGill University (Kanada), University Sains Malaysia i Taylor's University (Malezija), Sveučilište u Manchesteru (UK), Cafoscari University Venezia (Italija), Mohanlal Sukhadia University (Indija) te Kanadski institut za tehnologiju (Albanija). Osim natjecateljskog dijela, tijekom manifestacije održana su i 3 pozvana predavanja eminentnih stručnjaka iz svijeta poduzetništva te jedan panel na temu "Universities & Innovation".

A kako je sve to izgledalo - krenimo redom.

Na svečanom otvaranju u ime organizatora i partnerskih institucija svim okupljenima obratili su se izv. prof. dr. sc. Vinko Muštra, dekan Ekonomskog fakulteta, prof. dr. sc. Leandra Vranješ Markić, prorektorica za znanost i inovacije, a koja se obratila u ime Sveučilišta u Splitu i Europskog sveučilišta mora (Sea-EU), Stipe Čogelja, zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije, Ana Maretić, voditeljica Odsjeka za gospodarstvo i obrtništvo Grada Splita te Mira Krneta, voditeljica HBOR područnog ureda Split.

Nakon uvodnih govora uslijedila je sekcija "Judges on stage" tijekom koje su okupljenim sudionicima članovi stručnog žirija predstavili institucije i tvrtke iz kojih dolaze te mogućnosti koje nude. Redom su se predstavili Alena Hloba (Wolves Summit), Tessa McIver (MIT Enterprise Forum CEE), Andreas Spechtler (Silicon Caastles), Maciej Kraus (Movens Capital), Jonathan Steinberg (Mountside Ventures), Gergely Balazs (Vespucci Partners), Stevica Kuharski (Fil Rouge Capital) te Iva Rakočević (Kavedon Kapital).

U petak, prvi dan natjecanja održane su prezentacije svih natjecatelja, podijeljene u 5 grupa, prema tematskim područjima u kojima timovi djeluju. Timovi su na raspolaganju imali 5 minuta za prezentaciju i dodatnih 5 minuta za pitanja žirija. Za ulazak u finale koje se održalo drugi dan natjecanja birala su se po dva najbolja tima u svakoj grupi.

Na kraju programa prvog dana, proglašeni su finalisti - Voicit (Španjolska), Barter (Poljska), Origin (Španjolska), Evala (Hrvatska),  Peasy (Hrvatska), PekoProduce (Kanada), iReason (Makedonija), Metabelly (Hrvatska), Hagamos hogar (Španjolska) te Rueck Mal (Njemačka).

Drugi dan otvorio je Maciej Kraus iz tvrtke Movens Capital s predavanjem na temu "Pricing=the best justification for your product market fit" u kojem je dao pregled utjecaja politike određivanja cijena na osvajanje tržišta za tehnološke proizvode. Nakon toga uslijedilo je predavanje Andreasa Spechtlera iz tvrtke Silicon Castles na temu "From the idea to global sucess".

Finalne prezentacije su održane prema redoslijedu:

 1. Voicit - Platforma koja automatizira podatke o sastancima
 2. Barter - Aplikacija s kojom možete pronaći predmete koji vam mogu zatrebati u blizini, plus zaraditi novac iznajmljivanjem stvari koje ne koristite svaki dan
 3. Origin - Foodtech startup iz Malage koji pretvara alge u hranu za ljudsku konzumaciju
 4. Evala - Turistički digitalni vodič, mobilna aplikacija za kreiranje jedinstvenih turističkih tura prema konceptu storytellinga
 5. Peasy -  Platforma koja olakšava parkiranje u prenapučenim gradovima te omogućava dodatni prihod vlasnicima parking mjesta
 6. Peko Produce - Platforma za isporuku viška voća i povrća po cijenama namirnica i do 40% sniženih, čime se doprinosi borbi protiv rasipanja hrane i promiče  pristup zdravoj hrani.
 7. iReason - Nosivi uređaj za otkrivanje hipertenzije baziran na AI tehnologiji
 8. Metabelly - Projekt personalizirane prehrane na temelju analize crijevnih bakterija
 9. Rueck Mal - Proširenje za stolove koje ih čini elektronički podesivim po visini
 10. Hagamos Hogar - Online platforma za pronalazak cimera za starije osobe koje kod kuće imaju prazne sobe.

Nakon prezentacija, članovi žirija  su krenuli vijećati o pobjednicima, a predavanje je održala Veronica Kirin iz Founder Institut Berlin na temu "Building your empire: how to scale your business without loosing your s*it"". Nakon predavanja održan je poslovni panel na temu "Universities & Business" na kojem su sudjelovali predstavnici Ekonomskog fakulteta u Splitu, Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu, Hochschule der Medien iz Stuttgarta, Univerziteta Privredna akademija iz Novog Sada, Fakulteta menadžmenta iz Gdanska te Fakulteta organizacijskih znanosti iz Beograda.

Nakon teškog zadatka, žiri je konačno donio odluku:

 • Prvo mjesto - Metabelly (Split, Hrvatska)
 • Drugo mjesto - RückMal (Stuttgart, Njemačka)
 • Treće mjesto - Voicit (Malaga, Španjolska)

Pobjednik je osvojio mjesto u austrijskom akceleratorskom programu u Salzburgu, od strane Silicon Castles (pokriven put i smještaj) te odlazak i prezentacija ispred investitora na Wolves Summitu u Poljskoj (pokriven put i smještaj).

Infobip je dao posebne nagrade u svojim uslugama, te su podijelili 20.000,00 $, 15.000,00 $ i 10.000,00 $ u startup kreditima startupima Peko Produce (Kanada), Barter (Gdansk, Poljska) i Origin (Malaga,Španjolska).

Predstavnik EIT Urban Mobility-a u Hrvatskoj (Invento Capital Partners) je proglasio pobjednika kategorije "Mobility" koji je osvojio dvomjesečni pripremni program za EIT akceleracijski program koji odabranom startupu može donijeti investiciju od 30.000 eura. Pobjednik kategorije je startup Peasy (Split, Hrvatska).

STup!2022. natjecanje je doprinijelo umrežavanju startup timova s predstavnicima poduzetničkih institucija i investicijskih fondova koji su bili prisutni u Splitu te se Split još jednom istakao na pozornici poduzetničkih događaja i aktivnosti.

Potvrda kvalitetnog rada Studentskog poduzetničkog inkubatora Ekonomskog fakulteta u Splitu je i vijest da Silicon Castles iz Salzburga, strateški poslovni akcelerator, otvara područni ured s ciljem osnaživanja regionalne startup scene. Ovom suradnjom znatno će se ojačati lokalna poduzetnička zajednica, a splitskim tvrtkama otvoriti nove mogućnosti.

Organizatori se ovim putem zahvaljuju i svim partnerima i sponzorima koji su podržali organizaciju događaja - Sveučilište u Splitu, alijansa Europsko sveučilište mora (Sea-EU), Grad Split, Splitsko-dalmatinska županija kroz projekt "ICT Županija", Hrvatska banka za obnovu i razvoj, Pipi - Dalmacijavino, Promet Split, Turistička zajednica Split, Send Pulse, TeamGantt te Pixlr.

Sve novostiSljedeća

Imate pitanje? Tu smo!