Zatvori
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja
21.6.2023.
Održana završna konferencija projekta HATCH Galerija slika
IMG_8036.JPG IMG_8040.JPG IMG_8044.JPG IMG_8046.JPG IMG_8058.JPG IMG_8065.JPG IMG_8067.JPG IMG_8072.JPG

Ciljevi

  • Cilj 4
  • Cilj 6
  • Cilj 9
  • Cilj 13
  • Cilj 14
  • Cilj 15
  • Cilj 17

Završna konferencija projekta HATCH (Hadriaticum DATA HUB. Data management, protocols harmonization, preparations of guidelines: cross-border tools for maritime spatial planning decision-makers), održana je u srijedu, 21. lipnja u splitskom hotelu Park, u organizaciji Sveučilišnog odjela za studije mora.

Cilj projekta HATCH je objedinjavanje rezultata dosadašnjih projekata iz EU programa prekogranične suradnje Interreg Italija-Hrvatska kako bi se razvili protokoli za primjenu prikupljenih kemijskih, fizikalnih, bioloških i ekoloških parametara iz raznih programa monitoringa za primjenu prilikom prostornog planiranja morskih područja, čime se doprinosi učinkovitoj zaštiti Jadranskog mora. Prostorno planiranje morskih područja (Maritime Spatial Planning - MSP), jedna od glavnih tema projekta HATCH, je proces koji se koristi za upravljanje i raspodjelu korištenja morskog prostora na održiv način. Uključuje sveobuhvatan i integriran pristup planiranju korištenja morskih područja i njihovih resursa. Cilj MSP-a je uravnotežiti različite aktivnosti na moru kao što su ribolov, pomorski promet, turizam, iskorištavanje izvora energije i znanstvena istraživanja s ciljevima zaštite morskog okoliša i dugoročne održivosti morskih resursa. Samim time, MSP uključuje zajednički napor više dionika, obuhvaćajući vladine agencije, gospodarstvenike, nevladine organizacije, znanstvenike i predstavnike zajednice.

Stoga je završna konferencija projekta HATCH okupila stručnjake iz Italije i Hrvatske koji su radili na projektu kao i predstavnike drugih projekata, znanstveno-istraživačkih instituta i udruga, s ciljem predstavljanja i promocije rezultata projekta te unaprjeđenja budućih suradnji među institucijama na daljnjem razvoju procesa prostornog planiranja morskih područja u Jadranu.

Nakon pozdravnih riječi izv. prof. dr. sc. Maje Krželj, pročelnice Sveučilišnog odjela za studije mora, Lovro Jurišić iz Programa prekogranične suradnje Interreg Italija-Hrvatska i dr. sc. Sabina Susmel sa Sveučilišta u Udinama otvorili su konferenciju predavanjima o prekograničnom programu te o samom projektu HATCH. Dr.sc. Caterina Dabala iz talijanskog konzorcija za koordinaciju istraživanja u Venecijanskoj laguni predstavila je glavni rezultat projekta HATCH: Hadriaticum Hub bazu podataka dostupnu putem web-portala Tools4MSP.eu, a koja je objedinila rezultate projekata WATERCARE, AdSWiM, CREW, ECOMAP, SASPAS, SOUNDSCAPE i ECOSS. Osim same baze podataka, u projektu su razvijeni protokoli i smjernice za optimalno korištenje navedene baze prilikom prostornog planiranja morskih područja. Partneri na projektu proveli su i više edukativnih aktivnosti s ciljem upoznavanja javnosti o razvoju MSP-a, o čemu je govorio dr. sc. Grgur Pleslić iz Instituta Plavi svijet.

Osim o projektu HATCH, na konferenciji je bilo riječi i o drugim projektima koji se bave temom prostornog planiranja morskih područja. Ivan Sekovski iz PAP-RAC Split predstavio je projekt CREATE, Andrijana Dedić iz Općine Podstrana i Zorana Škare iz udruge Zdravi grad predstavile su projekt RESISTANCE, dok je Slaven Jozić iz splitskog Instituta za oceanografiju i ribarstvo predstavio je projekt EUROBATH koji ima za cilj poboljšati program praćenja kakvoće mora za kupanje, a Marina Marković iz PAP-RAC Split održala je kratku prezentaciju o razvoju procesa prostornog planiranja morskih područja u Jadranskom moru.

Osim Sveučilišta u Udinama kao vodećeg partnera, na projektu surađuju i CORILA konzorcij za koordinaciju istraživanja u Venecijanskoj laguni, Odjel za zaštitu voda, tla i obale regije Marche, Institut za istraživanje i zaštitu mora Plavi svijet, Sveučilišni odjel za studije mora Sveučilišta u Splitu i Istarsko Veleučilište – Centar METRIS. Svi projektni partneri i njihovi suradnici sastali su se dan prije završne konferencije, 20. lipnja, u Splitu kako bi utvrdili rezultate svih aktivnosti provedenih u projektu HATCH. Projekt je započeo u lipnju 2022. i završava u lipnju 2023. godine. Ukupna vrijednost projekta HATCH je 566.000 EUR, a sufinanciran je od strane EU kroz ERDF program prekogranične suradnje Interreg Italija-Hrvatska.

 

 

Sve novostiSljedeća

Imate pitanje? Tu smo!