Zatvori
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja
28.11.2023.
Održana završna radionica projekta CAAT na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije Galerija slika
IMG_2875.JPG IMG_2813.JPG IMG_2816.JPG IMG_2824.JPG IMG_2831.JPG IMG_2849.JPG IMG_2858.JPG

Ciljevi

  • Cilj 6
  • Cilj 9
Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu, u suradnji sa Fakultetom elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje i Prirodoslovno-matematičkim fakultetom Sveučilišta u Splitu, te Institutom za oceanografiju i ribarstvo Split, je organizirao završnu radionicu projekta CAAT koja se održala u utorak, 28. studenog na FGAG-u.

Sudionike radionice je pozdravio izv. prof. dr. sc. Neno Torić, dekan Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije, čestitavši prof. dr. sc. Roku Andričeviću, voditelju projekta na ostvarenim rezultatima, kao i na činjenici da je tijekom svoje znanstvene karijere vodio čitav niz kompetitivnih znanstveno-istraživačkih projekata.

Konkretan Ishod ovog projekta je razvoj nekih protutipova mjerne opreme koji se mogu koristiti na morskoj razini za mjerenje određenih parametara kao što je temperatura mora. No, jedan od aspekata ovog projekta je i komercijalizacija znanstvenog istraživanja što je jako bitno jer bismo upravo tome trebali težiti u budućnosti u našim znanstveno-istraživačkim projektima na Sveučilištu u Splitu - kazao je dekan Torić.

Prema riječima voditelja projekta Andričevića kada je u pitanju ovaj projekt značajno je istaknuti kako su na njemu surađivala tri fakulteta Splitskog Sveučilišta FGAG, PMF i FESB te Institut za oceanografiju i ribarstvo. Ujedno je zaposleno 8 novih osoba, a na projektu je sudjelovalo 20 osoba sa sve četiri institucije.

Radionica je započela predavanjem dr. sc. Danice Ramljak, više savjetnice Svjetske Banke za znanost i inovacije, koja je uvodno kazala kako ovakvi projekti doprinose podizanju kvalitete istraživačkog rada, doprinose kvaliteti obrazovanja jer vrlo jak istraživački kapacitet i inovacije utječu na obrazovanje kako doktoranata, tako i prijediplomskih studenata.

Nakon izlaganja profesorice Ramljak su uslijedile prezentacije projektnih istraživača s ciljem predstavljanja projektnih rezultata.

Projekt CAAT (Eng. Coastal Autopurification Assessment Technology) - Razvoj tehnologije za procjenu autopurifikacijskih sposobnosti priobalnih voda (KK.01.1.1.04.0064) započeo je 20. prosinca 2019. godine, a završava 30. studenog 2023. godine.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 949.863,29 EUR-a, a sufinancirala ga je Europska unija bespovratnim sredstvima iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014.-2020., u iznosu od 800.891,65 EUR-a.

Radionica se održala povodom završetka projekta usmjerenog primjeni fundamentalnih znanstvenih istraživanja iz područja oceanografskog i atmosferskog modeliranja, te fizikalnih procesa toka i pronosa zagađenja u vodnim resursima kao i razvoju inovativnih rješenja za monitoring, te prognozu utjecaja zagađenja na priobalne vode.

Više informacija o projektu možete saznati na www.caat-project.com.

Projekt je sufinancirala Europska unija bespovratnim sredstvima iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014.-2020.
Sve novosti

Imate pitanje? Tu smo!