Zatvori
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja
20.12.2023.
Otvara se izložba

Ciljevi

  • Cilj 4
  • Cilj 17
U zgradi Umjetničke akademije u Hrvojevoj 8, 21. prosinca 2023., u 14:00 sati otvara se izložba Rad, tekst, kontekst (privremenost), kojom se predstavljaju studenti dvaju splitskih fakulteta, Filozofskog fakulteta i Umjetničke Akademije. Svoje radove izlaže deset studenata Odsjeka za slikarstvo UMAS-a u kustoskoj suradnji s jedanaest studentica Odsjeka za povijest umjetnosti FFST-a.
Ova izložba predstavlja kontinuitet suradnje pokrenut 2017. godine pod imenom Rad, tekst, kontekst (oblici kolaborativnih praksi) i nastavljen 2019. godine izložbom Rad, tekst, kontekst (izložba koja vas čuje), te Rad, tekst, kontekst (jer greška je dio svijesti) 2021. godine, a čiji je zajednički temelj povezati studente dvaju fakulteta i pokrenuti praksu zajedničke bijenalne izložbe.
Kako je i spomenuto, četvrto izdanje kolaborativnog projekta Rad, tekst, kontekst premijerno se predstavlja javnosti u zgradi Umjetničke akademije u Hrvojevoj ulici u Splitu u kojoj je smješten Odsjek za slikarstvo od 2016. godine do najavljenog preseljenja sljedeće godine. Odluka o održavanju izložbe u ovoj zgradi ima simbolično značenje i s obzirom na to da je Filozofski fakultet u Splitu bio jedan od njezinih korisnika prije preseljenja u svoju stalnu zgradu 2018. godine. Temelj umjetničkih i kustoskih istraživanja ovog puta je pojam ‘privremenosti’, istraživan kroz najširi spektar mogućnosti.
 
Izložba okuplja radove u različitim medijima deset studenata Odsjeka za slikarstvo Umjetničke akademije u Splitu s kojima je kustosku suradnju ostvarilo jedanaest studentica Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Splitu. Svoje radove ovom prilikom izlažu: Katarina Botica, Marta Grubišić, Đana Lončar, Zvonimir Lukas, Neli Ljubičić, Leda Marinović, Kim Mikasović, Bartol Stojanović, Antonela Šaban i Kristina Tokić, a tekstualne osvrte pišu: Matea Borojević, Nada Dulčić, Lucia Ema Duvnjak, Antea Ivišić, Maja Karmelić, Ivana Marinović, Eni Pandža, Jolanda Pisac, Nikolina Skoko, Teuta Stančić i Tara Todorović.
 
Radni proces izložbe mentorirali su profesori Vedran Perkov, Viktor Popović i Neli Ružić uz asistente Anitu Miloš Tomaić, Josipa Šurlina i Marietu Vulić sa Umjetničke akademije - Odsjeka za slikarstvo te profesor Dalibor Prančević s Filozofskog fakulteta - Odsjeka za povijest umjetnosti.
 
Izložbu je financijski podržalo Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Grad Split.
 
Izložba ostaje otvorena do 19. siječnja 2024. godine.
 
Radujemo se Vašem odazivu!
 
Studentice i studenti Odsjeka za slikarstvo Umjetničke akademije u Splitu i Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Splitu
 

 
 
Sve novostiSljedeća

Imate pitanje? Tu smo!