Zatvori
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja
26.10.2021.
Otvaranje izložbe “Najduže putovanje. Prva plovidba oko svijeta”, 500. obljetnica prvog oplovljivanja svijeta

Izložba "Najduže putovanje. Prva plovidba oko svijeta", u organizaciji Veleposlanstva Španjolske, Španjolske kulturne akcije zajedno s Ministarstvom kulture i sporta Kraljevine Španjolske i Sveučilišta u Splitu, otvorit će se u četvrtak, 4. studenog u 12 sati, u atriju Sveučilišne knjižnice i Rektorata, R. Boškovića 31. 

Na 15 panoa predstavit će se putovanje koje je čovječanstvo dugo sanjalo, a započelo je prije 500 godina u Sevilli (Španjolska): trebalo je stići do mitskog istoka i Začinskih otoka do tada neistraženim putem ploveći preko Atlantskog oceana na zapad. 

Putovanje je 1519. započeo Ferdinand Magellan, a završili su ga tri godine  kasnije, tj. 1522., Juan Sebastián Elcano i posada broda Victoria, čime se ono pretvorilo u najduže putovanje tog doba i prvo oplovljivanje svijeta. Ova izložba kronološki opisuje kako je tekao cijeli pothvat vezan za organizaciju i realizaciju te nesvakidašnje avanture, no osim datuma, činjenica i brojki, ona publici otkriva i ljudsku stranu pomoraca koji su sanjali o do tada nezamislivom putovanju, krenuli u nepoznato, prošli sva iskušenja i vratili se, izmijenivši time tijek povijesti.  

Od 5 brodova koji su 10. kolovoza 1519. isplovili iz Seville, natrag se vratio samo jedan - Nao Victoria. Od 245 članova posade koji su na njima plovili, nazad ih se vratilo samo 18, što vjerno dočarava koliko je teško bilo to putovanje. Ovaj junački pothvat je ujedno dokazao da je zemlja okrugla, da je njezin promjer mnogo veći nego što se mislilo i da se između američkog kontinenta i Indijskog oceana stere ogromni Tihi ocean, dotada nepoznat Europljanima.
Izložba daje glas protagonistima ekspedicije putem pisanih svjedočanstva onih koji su putovanje planirali, pripremili i realizirali. Objašnjava nam ne samo kako je svijet prvi put oplovljen, već i kakav je uopće bio u to vrijeme te kako su njegove do tada odijeljene stvarnosti po prvi put međusobno povezane u jednu globalnu cjelinu.

Od prvog predstavljanja u Sevilli 2019. g. izložba je obišla razne španjolske i svjetske gradove. Za njezino prvo predstavljanje u Hrvatskoj odabran je Dubrovnik zbog svoje stoljetne povezanosti s morem i pomorstvom. Nakon otvorenja početkom rujna, u dubrovačkom Državnom arhivu pronađeni su prijepisi pisama dvojice članova ove hrabre ekspedicije. Jedno od njih je do sada bilo slabije poznato javnosti, no iznimno je važno jer je jedini poznati sačuvani primjerak tog pisma u svijetu. Fotografije pisama pridružene su postavu i nastavile su putovanje zajedno s izložbom po ostalim hrvatskim gradovima: Zagreb, Split i Rijeka.

Kustosi izložbe su: Antonio Fernández Torres, Guillermo Morán Dauchez (Archivo General de Indias), Braulio Vázquez Campos (Archivo General de Indias) 

Izložba će se moći razgledati do 26. studenog, u radnom vremenu od ponedjeljka do petka od 8 do 21 sat te subotom od 9 do 14 sati.

Napomena: ulaz je besplatan, ali kontroliran u skladu sa epidemiološkim mjerama nadležnih hrvatskih zdravstvenih vlasti.

 

Sve novostiSljedeća

Imate pitanje? Tu smo!