Zatvori
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja
5.9.2022.
Otvaranje skupne izložbe FEMALE CORRESPONDENCE / ŽENSKO DOPISIVANJE u Sveučilišnoj galeriji

Ciljevi

  • Cilj 11

Skupna izložba FEMALE CORRESPONDENCE / ŽENSKO DOPISIVANJE otvara se u četvrtak, 8. rujna, u 20 sati na prvom katu Sveučilišne galerije, a ostaje otvorena do 22. rujna. 

U društvu autorica projekta Mateje Rusak i Tihane Karlović predstavit će se umjetnički projekt koji se bavi problemom komunikacije i to u formi likovnog dopisivanja putem medija grafike. Komunikacija se odvija na razini ženskih "razgovora", osobnih i intimnih, idejnih i likovnih.

Suvremena tehnologija donijela je u društvo gubitak pažnje što je rezultiralo površnim izmjenjivanjem i usvajanjem informacija.

"Ovim projektom želimo izaći iz komunikacije koja se odvija preko društvenih mreža kako bi autorice koje sudjeluju na projektu kroz formu likovnog rada - grafike ostvarile likovnu komunikaciju. Svaka pojedina autorica sebi svojstvenim senzibilitetom progovara o vlastitim temama te se nadovezuje na problem ženskog pisma", navode autorice projekta Tihana Karlović i Mateja Rusak, koje su ga započele u siječnju 2019. godine.

U 2019. godini u projekt je bilo uključeno šest umjetnica: tri iz Hrvatske (Dora Bakek, Kristina Pongrac i Ana Salopek), iz Poljske (Anna Trojanowska), SAD-a (Raluca Iancu) i Irske (Raquel Amat).

U 2020. godini projektu su se pridružile Carmen Bačura Potočić (HR), Gloria Sellan (HR), Iva Gobić (HR), Maja Zemunik (HR), Maja S. Franković (HR), Svetlana Jakimovska – Rodić (SLO), Irena Kečkeš (SAD), Monika Jurić (Švicarska) i u 2021. Yoshimi Teh Soo Mei (Havaji), Jasna Šikanja (HR) i Karen Kunc (SAD). Projekt se nastavlja i u 2022. godini

Iz predgovora kataloga izložbe  Sonja Švec Španjol, mag.hist.art.

(…) Projekt "Female correspondence" utjelovljuje, njeguje i potencira valorizaciju izgubljenih i zaboravljenih vrijednosti poput posvete vlastitog vremena drugom ljudskom biću, važnosti umjetničkog stvaranja, iskrenog komuniciranja vlastite osobnosti, strahova, težnji, želja i mogućnosti, te relevantnosti razgovora, povezivanja, razmjene iskustava i istinske sposobnosti da saslušamo, ali i čujemo što drugo ljudsko biće ima za reći. Svi navedeni procesi i aktivnosti objedinjeni su i inicirani snažnom pričom ženskih individua koje u fokus stavljaju važnost umjetničkog djelovanja, adekvatnu percepciju i valorizaciju umjetničkog izričaja (u ovom kontekstu medija grafike), kao i samostalnost, kvalitete i sposobnosti žena umjetnica. 

Možemo li kroz likovni govor otkriti i spoznati nečije životno iskustvo, obiteljsko i kulturno nasljeđe, karakter, brige, strahove, želje i težnje ostaje na pojedincu da zaključi. No, pritom treba voditi računa kako zaključak uvelike ovisi o tome koliko smo i sami spremni odvojiti vrijeme i istinski ući u svijet prezentiranih grafičkih ostvarenja te se i sami otvoriti prilikom upoznavanja snažnih ženskih individua koje su svoj život, osobnost te umjetničke težnje i spoznaje prezentirale svijetu na krajnje autentičan način – kroz otvoreno likovno pismo.

Izložba je potpomognuta sredstvima  Grada Split i Ministarstvo kulture i medija.

 

Sve novostiSljedeća

Imate pitanje? Tu smo!