Zatvori
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja
20.5.2023.
Otvoren hrvatski paviljon „Same as it Ever Was“ na Venecijanskom bijenalu arhitekture 2023. – izv. prof. dr. sc. Ivica Mitrović s UMAS-a član autorskog tima Galerija slika
1.jpg 2.jpg 3.jpg 4.jpg

Ciljevi

  • Cilj 11
  • Cilj 17

U sklopu trodnevnog predotvorenja Venecijanskog bijenala - 18. međunarodne izložbe arhitekture, u Veneciji je 19. svibnja službeno predstavljen i hrvatski paviljon i projekt "Same as it Ever Was". Uz povjerenike nastupa, arhitekte Miu Roth i Tonča Čerinu, hrvatski paviljon smješten u prostorima Arsenala otvorili su ministrica kulture i medija RH dr. sc. Nina Obuljen Koržinek te predsjednik Udruženja hrvatskih arhitekata Roman Šilje.

Povjerenici hrvatskog nastupa na Bijenalu su arhitekti Mia Roth i Tonči Čerina, a multidisciplinarni autorski tim koji je koncipirao i realizirao projekt "Same as it Ever Was" čine arhitekti Mia Roth, Tonči Čerina i Luka Fatović te dizajneri Vedran Kasap, Ozana Ursić, Niko Mihaljević i Ivica Mitrović.

Hrvatski paviljon oda je ambijentima suživota divljeg i domaćeg, prirodnog i proizvedenog, živog i neživog. Ishodište projekta je močvarno područje Lonjskog polja gdje kulturni krajolik nastaje stoljetnom simbiozom prirode koja je u stalnoj mijeni i zajednica koje mu se prilagođavaju. Hrvatski paviljon izveden je kao prostorna instalacija koja oblikovno pripada bestijariju vidikovaca u močvarnom području Lonjskog polja.

Značajan segment ovogodišnjeg nastupa Hrvatske na Venecijanskom bijenalu je i popratni diskurzivni program radionica i istraživanja koji će se odvijati na niz lokacija i edukacijskih ustanova za vrijeme trajanja Bijenala (Venecija, Ljubljana, Split, Motovun, Milano te Lonjsko polje), kao kontinuirani laboratorij u stvarnom vremenu, usmjeren na istraživanje budućnosti arhitektonske prakse i obrazovanja. Hrvatski paviljon i diskurzivni program otvoren je okruglim stolom u prostoru paviljona na kojem su sudjelovali Martin Avila (Konstfack, Stockholm), Harriet Harriss (Pratt Institute, New York) te James Auger (Crap Futures, ENS Paris-Saclay), uz moderiranje Ivice Mitrovića (Umjetnička akademija, Split), kustosa diskurzivnog programa.

Ivica Mitrović, kustos diskurzivnog programa i član autorskog tima paviljona:

"Diskurzivni program bavi se promišljanjem uloge obrazovanja u području arhitekture i dizajna u vremenima koja dolaze, propitujući kako ove discipline mogu pokrenuti promjene prema drugačijima budućnostima. Program se sastoji od sedam događanja koja će se održavati kroz ovu godinu, paralelno s trajanjem Bijenala, na kojima očekujemo sudjelovanje više od 200 internacionalnih participanata. Programom smo željeli izmjestiti aktivnosti iz samog paviljona i staviti ih u međunarodni kontekst. Započeli smo radionicom na Politecnico u Milana u veljači, a nastavili s ovim razgovorom na otvaranju gdje su nam gosti bili istaknuti edukatori, Harriet Harris s Pratt Instituta u New Yorku, James Auger sa sveučilišta ENS Paris Saclay i Martin Ávilas akademija Konstfack u Stockholmu. Tijekom trajanja biennala nas očekuju međunarodne radionice u Ljubljani, Lonjskom polju, Motovunu i Splitu te završna prezentacija ponovo ovdje u paviljonu pred kraj ovogodišnjeg Bijenala, kada ćemo prezentirati knjigu koja će uključiti sadržaje nastale kroz ove aktivnosti i, nadamo se, biti prilog novim obrazovnim programima u području dizajna i arhitekture okrenutim prema promjeni."

Foto:  Bosnić+Dorotić

Sve novostiSljedeća

Imate pitanje? Tu smo!