Zatvori
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja
8.5.2023.
Otvorena 10. međunarodna konferencija o pomorskoj znanosti (IMSC) Pomorskog fakulteta u Splitu Galerija slika
IMG_5526.JPG IMG_5529.JPG IMG_5537.JPG IMG_5540-2.JPG IMG_5556.JPG IMG_5569.JPG IMG_5580.JPG IMG_5595.JPG IMG_5602.JPG IMG_5618.JPG IMG_5619.JPG IMG_5625.JPG

Ciljevi

  • Cilj 4
  • Cilj 7
  • Cilj 9
  • Cilj 14
  • Cilj 17

Otvaranje 10. IMSC konferencije - Međunarodne konferencije o pomorskoj znanosti (International Maritime Science Conference) Pomorskog fakulteta u Splitu održalo se u ponedjeljak, 8. svibnja u hotelu "President" u Solinu.

Konferencija IMSC, koja se održava 8. i 9. svibnja, ima višegodišnju suradnju s Polish Naval Academy iz Gdynie (Poljska), Fakultetom za pomorstvo i promet iz Portoroža (Slovenija), Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti, Akademijom Nikola Vaptsarov iz Varne (Bugarska), Hrvatskim hidrografskim institutom (Split), Međunarodnom hidrografskom organizacijom (International Hydrographic Organisation-IHO), Veleučilištem Nikola Tesla iz Gospić, koji su i suorganizatori. Uz njih je ove godine organizaciju podržala i Splitsko-dalmatinska županija.

Tema konferencije je znanstveni pristup rješavanju pomorskih prometnih problema. U godinama punoj pomorskih izazova u smanjivanju troškova transporta tereta putem autonomnih brodova i pametnih luka, rješavanja zagađivanja upotrebom zelenih goriva i smanjivanje emisije stakleničkih plinova, rješavanja pomorske sigurnosti podataka (maritime cyber security).

- Na ovogodišnjoj konferenciji je više od 180 sudionika s oko 170 znanstvenih radova podijeljenih u sekcije. Tema je privukla izniman broj znanstvenika i zbog svoje aktualnosti jer se danas suočavamo sa sve više izazova u pomorstvu. Nakon situacije s pandemijom COVID-19, prekinuo se dotadašnji logistički lanac i postao je problem kako teret transportirati od Dalekog istoka prema Europi i zapadnim zemljama. Također, za vrijeme njenog trajanja dosta brodova je bilo u raspremi, neke su novogradnje naručene i došlo se do novog problema – kako smanjiti sve troškove. Danas se ide prema smanjivanju ljudstva na brodovima te se ide prema autonomnim brodovima, odnosno smanjivanju broja članova posade te se također teži zelenim tehnologijama, pa se konstruiraju brodovi kojima je pogon vodik, električna energija, amonijak… Također se ide i prema pametnim lukama, u kojima će se teret iskrcavati uz što manje ljudske podrške – ustvrdio je prof. dr. sc. Pero Vidan, dekan Pomorskog fakulteta na otvaranju konferencije.

U ime Sveučilišta, rektora prof. dr. sc. Dragana Ljutića i svoje osobno, sve uzvanike je pozdravio prof. dr. sc. Igor Jerković, prorektor za znanost i kvalitetu. Istaknuo je kako su teme ovog skupa koje se vezuju za zaštitu mora kao i pomorski promet vrlo važne i za rangiranje Sveučilišta sukladno Ciljevima održivog razvoja Ujedinjenih naroda te kako Pomorski fakultet zaista puno doprinosi dobrom plasmanu splitskog sveučilišta u ovim područjima. Kazao je i kako se Sveučilište u Splitu ovim temama bavi i kroz suradnju sa sveučilištima alijanse SEA-EU, odnosno njihovim gradovima i lukama.

Na konferenciji će biti održan i okrugli stol o rješavanju prometne mreže grada Splita prema europskim prometnim koridorima povezivanjem luke cestovnim i željezničkim pravcima.

- Riječ je o panelu na temu "Konkurentnost i perspektive splitskog prometnog pravca" na kojem će se istaknuti problematika infrastrukturnih nedostataka u pogledu željezničke i cestovne povezanosti koja ne dopušta jačanje konkurentnosti teretnih terminala Luke Split, te onda i ostalih izazova urbane prometne mreže grada Splita – pojasnio je doc. dr. sc. Luka Vukić, koji će i moderirati okrugli stol.

Sudionici konferencije su znanstvenici iz Hrvatske i svijeta (Francuska, Poljska, SAD, Katar, Švedska, Finska, UK, Španjolska, Filipini, Slovenija, Crna Gora, BiH i dr.). Program je dostupan na web stranici: https://imsc.pfst.hr/index.php/program/

Sve novostiSljedeća

Imate pitanje? Tu smo!