Zatvori
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja
9.3.2022.
Otvorena izložba Galerija slika
IMG-20220308-WA0020-002.jpg IMG-20220308-WA0026.jpg _DSC1103.JPG _DSC1110.JPG _DSC1112.JPG _DSC1119.JPG _DSC1120.JPG _DSC1123.JPG _DSC1128.JPG _DSC1130.JPG

Ciljevi

  • Cilj 4

Sinoć je u posebno lijepoj atmosferi Sveučilišne galerije otvorena izložba Slikarstvo i mogućnosti slike: generacija 2021.

Izložba je dio višegodišnje izlagačke prakse  Odsjeka za slikarstvo Umjetničke akademije u Splitu usmjerene prema osposobljavanju studenata za samostalno izlaganje i za njihovo pozicioniranje na nacionalnoj umjetničkoj sceni.

Davor Drčelić, Ivan Jerončić Grba, Ivo Mateljak, Mia Minigo i Ivona Pupačić recentno su diplomirali slikarstvo na Umjetničkoj akademiji u Splitu, u klasi profesora Vedrana Perkova.

Izložbu je predstavio autor teksta  kataloga  Božo Kesić kazavši; Ovi umjetnici prakticiraju da   slikarstvo, nije samo tradicionalna slika, nego je  slikarstvo poput  proizvodnje slika, što se odnosi i na elektroničku sliku i na tradicionalnu sliku, oni barataju širim pojmom slike što je u interesu Odsjeka slikarstva na ovoj Akademiji i što je aktualno svim suvremenijim tendencijama u vizualnoj estetskoj umjetnosti i u teoriji umjetnosti. Čestitao bih svima koji su bili uključeni u ovu izložbu. O stvaralačkim mogućnostima ove obećavajuće generacije umjetnika svjedoče dosadašnja skupna i samostalna izlaganja te umjetnički radovi što su okosnica trenutne izložbe.

U katalogu  teksta izložbe naglasio je kako  autore zanimaju teme poput post-panoptizma (pomak sa nadzora i pojedinaca i "javne sfere" na sveprisutni tehnologijski nadzor "privatne" i svake druge "sfere", ali bez prisutnosti ili uz dehumanizaciju subjekta kao njenog središta); "metaverzuma" (ali kao metaslike – slike o slici – pa i neke vrste onoga što William John Thomas Mitchell naziva hiperikonom); polusvjesnog procesualnog slikarstva koje kroz medij crteža nanovo razotkriva slikovnu "rešetku" (grid) i iluzionizam kojima "fizička" slika nikako ne uspijeva umaći; i konačno, reprezentacije ili tumačenja specifičnih pojava u našemu društvu putem osobnih ikonografija ili "likovnih semiotika.

Uz Kesića  posjetiteljima sinoćnjeg otvorenja obratio se i pročelnik Odjeka za slikarstvo Umjetničke akademije u Splitu  prof, Viktor Popović rekavši; Čast mi je pozdraviti diplomante na završnoj izložbi diplomskog studija koja se zbog pandemije koronavirusa pomakla godinu kasnije. Veliko mi je zadovoljstvo što smo ove godine s Odsjekom uspjeli dogovoriti termine za posjet Zagrebu gdje se izložba seli nakon splitske premijere. Htio bih čestitati kolegi Vedranu Perkovu kao mentoru ove generacije koji ih je pratio od druge godine studija. Radi se o izuzetno vrijednoj generaciji, što se vidi iz diplomskih radova,  koja je s izuzetnom predanošću i preciznošću detektirala teme koje su ih zanimale kroz studij. Ova završna prezentacija na neki način sve to obuhvaća. Čestitam našim, sada bivšim, studentima, diplomantima, na koje smo Odsjek slikarstva i ja osobno jako ponosni. kao i na  trudu svih naših suradnika., posebno bih istakao prof. Blaženku Pericu, njenom asistentu Boži Kesiću, Josipu Šurlinu te Ivani Poljak . Zahvalio bih se i  voditeljici Sveučilišne galerije, Heleni Trze Jakelić na sustavnoj podršci i uspješnoj suradnji. 

U ime cijele Klase diplomanata obratili su se autori Ivona Pupačić  i Ivan Jerončić Grba koji su se zahvalili svim profesorima i asistentima na Akademiji na velikom iskustvu u proteklih šest godina obrazovanja, razdoblju u kojem su narasli i kao osobe i kao autori te su stvorili brojna prijateljstva i ostvarili korisne kontakte u umjetničkom svijetu.

Izložba ostaje otvorena do 18. ožujka 2022.

Sve novostiSljedeća

Imate pitanje? Tu smo!