Zatvori
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja
9.9.2022.
Otvorena skupna izložba „Female correspondence / Žensko dopisivanje“ Galerija slika
fc-20220908_201521.jpg fc20220908_200815.jpg fc_2022_015.jpg fc_2022_021.jpg _DSC0324.jpg _DSC0342.jpg

Ciljevi

  • Cilj 11

Skupna izložba "Female correspondence / Žensko dopisivanje" otvorena je u četvrtak, 8. rujna u intimnom ambijentu Sveučilišne galerije i u društvu autorica projekta akademskih umjetnica – grafičarki Tihane Karlović i Mateje Rusak. Izložba je potpomognuta sredstvima Grada Splita i Ministarstva kulture i medija, a dosad je predstavljena u Varaždinu, Kranju i Rijeci.

Projekt je započeo u siječnju 2019., a nastavlja se i u 2022. godini. Izložba je postavljena na prvom katu Galerije, a likovni postav uključuje radove grafika u formi razglednice ukupno 17 autorica. 

U 2019. godini u projekt je bilo uključeno šest umjetnica, tri iz Hrvatske (Dora Bakek, Kristina Pongrac i Ana Salopek), umjetnicu iz Poljske (Anna Trojanowska), SAD-a (Raluca Iancu) i Irske (Raquel Amat).

U 2020. godini projektu su se pridružile Carmen Bačura Potočić (HR), Gloria Sellan (HR), Iva Gobić (HR), Maja Zemunik (HR), Maja S. Franković (HR), Svetlana Jakimovska – Rodić (SLO), Irena Kečkeš (SAD), Monika Jurić (Švicarska) i u 2021. Yoshimi Teh Soo Mei (Havaji), Jasna Šikanja (HR) i Karen Kunc (SAD).

Prilikom otvorenja izložbe, Mateja Rusak kazala je:

- Ovo je prvi put da smo Tihana i ja zajedno na postavljanju izložbe i na samom otvorenju. Projekt je započeo na njezinu inicijativu da se odmaknemo od društvenih mreža i dopisivanja putem poruka i da nekako produbimo naše poznanstvo i poslovnu suradnju. Godine 2019. intenzivno smo se dopisivale svaki mjesec i stvarale mediju grafike. Htjele smo da tim medijem kroz kojeg se najviše izražavamo započnemo dopisivanje, tj. likovni put. Dakle, ne radi se o pisanoj riječi, nego o likovnom jeziku punom različitih oblika linija i kolorita.

Osim nas u projekt su uključene brojne autorice iz različitih dijelova Hrvatske i inozemstva. Svaka umjetnica progovara svojim jezikom, senzibilitetom, svojim načinom izražavanja i šalje drugoj aturici grafiku u formatu razglednice. Ta druga  autorica njoj odgovara na tu grafiku i zapravo priča likovnu priču o nekim svojim temama koje je muče i koje želi podijeliti – zaključila je svoje izlaganje Mateja Rusak.

Izložbu je otvorio Edvin Dragičević, dekan Umjetničke akademije zahvalivši se autoricama što su projekt donijele u Split i pokazale nam dio intime:

- Pozdravljam ideju da se odmaknete od svakodnevnog i beskonačnog skrolanja po mobitelu, da se vratite u formu koja zahtijeva jednu drukčiju vrstu koncentracije – ustvrdio je dekn Dragičević.

Nadodajmo još ovome da je predgovor izložbe kataloga napisala Sonja Švec Španjol, mag.hist.art.

Sve novostiSljedeća

Imate pitanje? Tu smo!