Zatvori
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja
14.7.2021.
Otvoreno je četvrto Međunarodno studentsko biennale Galerija slika
1.jpg 10.jpg 2.jpg 3.jpg 4.jpg 5.jpg 6.jpg 7.jpg 8.jpg 9.jpg

Cilj sva tri dosadašnja izdanja ove manifestacije bio je predstaviti i promovirati stručnoj i široj javnosti visoku razinu studentskih rješenja u polju umjetnosti suvremenih praksi. Promocija studenata kao nadolazeće snage i potencijala u kulturnim i umjetničkim događanjima na nacionalnoj i međunarodnoj razini trebao bi biti vitalni interes svih nas. Stoga organizatori nastoje proširiti pozitivnu i dinamičnu klimu osječkog Sveučilišta, Akademije za umjetnost i kulturu te Umjetničke akademije u Splitu kao važnih točaka kulturno-umjetničke slike na znatno širu hrvatsku i međunarodnu razinu, a u suradnji s istaknutim i referentnim izložbenim prostorima. Na taj način i partnerske institucije (ovoga puta to je Multimedijalni kulturni centar u Splitu) bivaju obogaćene atraktivnim kulturnim proizvodom s potpisima pripadnika najmlađe i najkreativnije generacije umjetnika-studenata.

Pojedinačni koncepti natječaja postavljeni su tako da maksimalno zainteresiraju studente i netom diplomirane mlade umjetnike u njihovu umjetničkom sazrijevanju te da potaknu društvenu dinamiku.

Tema ovogodišnjeg Međunarodnog studentskog biennala određena je postavljanjem pitanja potencijalnim sudionicima: "kako bi izgledala vaša umjetnička aktivnost kada bi ona ovisila samo o vama"? Kada ne bi bilo trendova, stilova, kritičara, galerista... Da postoji samo vaša publika neopterećena društvenim ugovorima i imperativima umjetničkog sustava? Da možete birati najbolju sliku, skulpturu, instalaciju, video ili performans koji ste ikada napravili ili koji ste se samo usudili zamisliti – kako bi oni izgledali? Biste li se uspjeli suprotstaviti autoritetu profesora, zahtjevima kustosa i nedostatku financijskih sredstava? Što je još važnije, biste li uspjeli pobijediti kritičara u sebi koji vam uvijek govori da ova ideja još nije dovoljno razrađena ili da onaj rad nije bio dovoljno minuciozno izveden? Neograničeni prostor slobode u umjetnosti istodobno stvara sumnju u vlastite sposobnosti i otvara mogućnosti totalne kreativnosti.         

Četvrto međunarodno studentsko biennale pozvalo je mlade umjetnike da budu svoji vlastiti kritičari da budu iskreni prema sebi i da sami izaberu ono najbolje što su ikada napravili, u bilo kojem mediju i bilo kojoj tehnici - da odaberu svoj najveći hit. Sudionicima je ponuđena  jedinstvena prilika da pokažu najbolje od sebe, da se potpuno razotkriju bez ograničenja i skrupula. Recentno izdanje biennala želi biti svojevrsni reality check u vremenu bremenitom suprotnostima: od najrazličitijih fizičkih ograničenja do ekstaze internetske komunikacije.

Na ovogodišnji otvoreni poziv prispjelo je više od 160 prijedloga studenata umjetničkih akademija iz cijele Europe i nekoliko iz Australije. Broj prijavljenih radova, a još više njihova kreativna snaga, svjedoče o tome da se biennale profilirao u respektabilnu umjetničku manifestaciju. Prosudbeno povjerenstvo sačinjavali su Vedran Perkov s Umjetničke akademije u Splitu te Miran Blažek, Domagoj Sušac, Ana Petrović i Krešimir Purgar s Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku. Povjerenstvo je odlučilo ovoga puta prezentirati radove 27 umjetnika iz Australije, Engleske, Hrvatske, Nizozemske, Njemačke, Slovenije, Srbije i Švicarske.

Organizatori Međunarodnog studentskog biennala u budućnosti ga ne vide vezanog za jednu lokaciju nego ga žele razvijati prema sredinama sa živom umjetničkom i urbanom scenom. Cilj im je da ova manifestacija postane ''mobilna'', tj. da nakon gostovanja u hrvatskim gradovima prethodnih godina u budućnosti prijeđe nacionalne granice i postane pravi europski izložbeni brend s hrvatskim korijenima.

Na otvorenju izložbe proglašen/a je dobitnik/ca nagrade Ivan Ladislav Galeta te dobitnici/e dviju jednakovrijednih nagrada ovogodišnjeg Međunarodnog studentskog biennala. Dobitnicima nagrada bit će omogućena realizacija samostalnih izložbi u Osijeku u 2022. godini.

Izložba će se moći pogledati do 28. srpnja svakim radnim danom od 18 do 22 sata.

 

Sve novostiSljedeća

Imate pitanje? Tu smo!