Zatvori
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja
14.7.2021.
Otvoreno je četvrto Međunarodno studentsko biennale

Cilj sva tri dosadašnja izdanja ove manifestacije bio je predstaviti i promovirati stručnoj i široj javnosti visoku razinu studentskih rješenja u polju umjetnosti suvremenih praksi. Promocija studenata kao nadolazeće snage i potencijala u kulturnim i umjetničkim događanjima na nacionalnoj i međunarodnoj razini trebao bi biti vitalni interes svih nas. Stoga organizatori nastoje proširiti pozitivnu i dinamičnu klimu osječkog Sveučilišta, Akademije za umjetnost i kulturu te Umjetničke akademije u Splitu kao važnih točaka kulturno-umjetničke slike na znatno širu hrvatsku i međunarodnu razinu, a u suradnji s istaknutim i referentnim izložbenim prostorima. Na taj način i partnerske institucije (ovoga puta to je Multimedijalni kulturni centar u Splitu) bivaju obogaćene atraktivnim kulturnim proizvodom s potpisima pripadnika najmlađe i najkreativnije generacije umjetnika-studenata.

Pojedinačni koncepti natječaja postavljeni su tako da maksimalno zainteresiraju studente i netom diplomirane mlade umjetnike u njihovu umjetničkom sazrijevanju te da potaknu društvenu dinamiku.

Tema ovogodišnjeg Međunarodnog studentskog biennala određena je postavljanjem pitanja potencijalnim sudionicima: "kako bi izgledala vaša umjetnička aktivnost kada bi ona ovisila samo o vama"? Kada ne bi bilo trendova, stilova, kritičara, galerista... Da postoji samo vaša publika neopterećena društvenim ugovorima i imperativima umjetničkog sustava? Da možete birati najbolju sliku, skulpturu, instalaciju, video ili performans koji ste ikada napravili ili koji ste se samo usudili zamisliti – kako bi oni izgledali? Biste li se uspjeli suprotstaviti autoritetu profesora, zahtjevima kustosa i nedostatku financijskih sredstava? Što je još važnije, biste li uspjeli pobijediti kritičara u sebi koji vam uvijek govori da ova ideja još nije dovoljno razrađena ili da onaj rad nije bio dovoljno minuciozno izveden? Neograničeni prostor slobode u umjetnosti istodobno stvara sumnju u vlastite sposobnosti i otvara mogućnosti totalne kreativnosti.         

Četvrto međunarodno studentsko biennale pozvalo je mlade umjetnike da budu svoji vlastiti kritičari da budu iskreni prema sebi i da sami izaberu ono najbolje što su ikada napravili, u bilo kojem mediju i bilo kojoj tehnici - da odaberu svoj najveći hit. Sudionicima je ponuđena  jedinstvena prilika da pokažu najbolje od sebe, da se potpuno razotkriju bez ograničenja i skrupula. Recentno izdanje biennala želi biti svojevrsni reality check u vremenu bremenitom suprotnostima: od najrazličitijih fizičkih ograničenja do ekstaze internetske komunikacije.

Na ovogodišnji otvoreni poziv prispjelo je više od 160 prijedloga studenata umjetničkih akademija iz cijele Europe i nekoliko iz Australije. Broj prijavljenih radova, a još više njihova kreativna snaga, svjedoče o tome da se biennale profilirao u respektabilnu umjetničku manifestaciju. Prosudbeno povjerenstvo sačinjavali su Vedran Perkov s Umjetničke akademije u Splitu te Miran Blažek, Domagoj Sušac, Ana Petrović i Krešimir Purgar s Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku. Povjerenstvo je odlučilo ovoga puta prezentirati radove 27 umjetnika iz Australije, Engleske, Hrvatske, Nizozemske, Njemačke, Slovenije, Srbije i Švicarske.

Organizatori Međunarodnog studentskog biennala u budućnosti ga ne vide vezanog za jednu lokaciju nego ga žele razvijati prema sredinama sa živom umjetničkom i urbanom scenom. Cilj im je da ova manifestacija postane ''mobilna'', tj. da nakon gostovanja u hrvatskim gradovima prethodnih godina u budućnosti prijeđe nacionalne granice i postane pravi europski izložbeni brend s hrvatskim korijenima.

Na otvorenju izložbe proglašen/a je dobitnik/ca nagrade Ivan Ladislav Galeta te dobitnici/e dviju jednakovrijednih nagrada ovogodišnjeg Međunarodnog studentskog biennala. Dobitnicima nagrada bit će omogućena realizacija samostalnih izložbi u Osijeku u 2022. godini.

Izložba će se moći pogledati do 28. srpnja svakim radnim danom od 18 do 22 sata.

 

Sve novostiSljedeća

Imate pitanje? Tu smo!