Zatvori
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja
1.2.2024.
Posjet delegacije Fakulteta  za sestrinstvo i zdravstvene studije (Faculty of Nursing and Health Sciences) Sveučilišta Nord iz Bødea, Norveška

Ciljevi

  • Cilj 4
  • Cilj 17
Sredinom siječnja Sveučilišni odjel zdravstvenih studija ugostio je izaslanstvo Fakulteta za sestrinstvo i zdravstvene studije Sveučilišta Nord (članice SEA-EU alijanse), u sastavu: dekanica prof. Gøril Ursin, prodekanica prof. Kari Ingstad i prof. Gørill Haugan.
U pratnji izaslanstva je bila i Vesna Forbergskog, dugogodišnja nastavnica na studiju sestrinstva Sveučilišta NTNU u Trondheimu, a sada konzultantica na Sveučilištu Nord.

V.d. pročelnica Sveučilišnog odjela zdravstvenih studija prof. dr. sc. Irena Drmić Hofman zaželjela je dobrodošlicu kolegicama i predstavila Sveučilišni odjel zdravstvenih studija. 

Dekanica Fakulteta, prof.  Ursin, prezentirala je potom ukratko Sveučilište Nord i Faculty of Nursing and Health Sciences.
Sveučilište, na kojem godišnje diplomira 2150 studenata, organizirano je u 5 fakulteta, smještenih u 8 kampusa i na kojem studira 11.7000 studenata, na 47 studijskih programa  za prvostupnike, 35 magistarskih programa i 4 doktorska studija.. Na Sveučilištu radi 1375 zaposlenika i više od 200 doktoranada.

Na Faculty of Nursing and Health Sciences studira 2100 studenata, na studijskim programima: Nursing, Paramedics, Pharmacy i Social education na prvostupničkoj razini te diplomskim studijima- Master eHealth/ public health/ mental health; Master in Nursing- eHealth/geriatrics/ dementia/diabetes/palliative care; Master in Specialized Nursing- anesthesia/ critical care/ sugical/cancer. Također se provodi izobrazba i na doktorskom studiju Science of Professions. Na fakultetu je ukupno zaposleno 180 nastavnika i 30 članova administrativnog osoblja. Teme istraživanja su: Public health and health promotion, E-health - Technology and Healthcare innovation, Patient safefy, emergency and crisis management, Science of professions.
 
U pratnji kolega sa studija Sestrinstva, izaslanstvo Sveučilišta Nord posjetilo je Klinički bolnički centar Split, gdje ih je  primio ravnatelj KBC Split prof. dr. sc. Julije Meštrović i glavna sestra Ivanka Ercegović, mag. med. techn.
Razgovaralo se o problemu zapošljavanja medicinskih sestara, kako u Hrvatskoj tako i Norveškoj, ponajprije zbog manjka medicinskih sestara i nedovoljnoj motivaciji mladih za školovanje u ovoj profesiji. Potom su, u pratnji mentora za Erasmus studente, obišli Kliniku za pedijatriju, Kliniku za ginekologiju i porodništvo te Objedinjeni hitni bolnički prijem. Kolegice iz Norveške izrazile su zadovoljstvo viđenim te su razmijenile iskustva s Erasmus mentorima koji su odgovorni za stručnu praksu studenata iz drugih dijelova Norveške.
 
Postignut je dogovor o suradnji na znanstveno-istraživačkim i stručnim projektima te je potpisan memorandum o razumijevanju i suradnji. Pripremljen je i dodatni ugovor o mobilnosti studenata i osoblja u sklopu Erasmus+ programa, što će dati dodatni poticaj daljnjoj suradnji između obiju ustanova. 
 
 
Autorice teksta: prof. dr. sc. Irena Drmić Hofman, v.d. pročelnice SOZS-a i Silvija Vladislavić, Erasmus koordinator SOZS-a
Sve novostiSljedeća

Imate pitanje? Tu smo!