Zatvori
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja
11.7.2023.
Potpisan Sporazum o suradnji između Sveučilišta u Splitu i Humboldt Sveučilišta Berlin Galerija slika
IMG_8551.JPG IMG_8556.JPG IMG_8557.JPG IMG_8564-2.JPG IMG_8570.JPG

Ciljevi

  • Cilj 4
  • Cilj 8
  • Cilj 9
  • Cilj 17

Potpisan je Sporazum o suradnji između Sveučilišta u Splitu i Humboldt Sveučilišta Berlin, odnosno između Klastera izvrsnosti "Matters of Activity" (MoA) berlinskog sveučilišta i našeg Znanstvenog centra izvrsnosti STIM. Svoj potpis na Sporazum su u utorak, 11. srpnja u Rektoratu stavili prof. dr. sc. Dragan Ljutić, rektor Sveučilišta u Splitu, prof. dr. dr. h.c. Vlasta Bonačić-Koutecký, voditeljica projekta STIM REI i Centra izvrsnosti STIM i prof. dr. sc. Wolfgang Schäffner, direktor MoA centra.

Potpisivanje ovog sporazuma se odvilo u okviru međunarodne znanstvene konferencije, kojoj je u  fokusu već postojeća značajna suradnja berlinskog Klastera izvrsnosti i splitskog Centra izvrsnosti STIM.

Rektor Ljutić je naglasio važnost današnjeg potpisivanja Sporazuma, odnosno suradnje između splitskog i berlinskog centra izvrsnosti, posebno imajući u vidu njihovu interdisciplinarnost. U tom smislu je kazao kako kombiniranje različitih disciplina implicira kako riječ studiranje nije suhoparno prenošenje znanja, već stvaranje renesansnog čovjeka, široke kulture i znanja, koji svijet shvaća na jedinstven način. Potpisivanje sporazuma je ocijenio povijesnim trenutkom u kojem se splitsko sveučilište povezuje s jednim od najboljih sveučilišta na svijetu.

Prorektor za međunarodnu suradnju prof. dr. sc. Zoran Đogaš izrazio je zadovoljstvo formaliziranjem suradnje sa Sveučilištem Humboldt, predstavivši neke buduće planove, primjerice mladi znanstvenici, doktorandi i poslijedoktorandi moći se sudjelovati na natjecanju "Falling walls" u okviru kojeg će imati kratke prezentacije svog znanstveno-istraživačkog rada te će pobjednici imati priliku otići na završnicu u Berlin. Kazao je kako se međunarodna suradnja splitskog sveučilišta u zadnje vrijeme intenzivirala, kako s partnerima alijanse SEA-EU, tako i s drugim sveučilištima, među kojima je Humboldt iznimno veliko i ugledno sveučilište.

Voditeljica Centra izvrsnosti STIM, ujedno i profesorica na Humboldtovom sveučilištu, profesorica Bonačić-Koutecky priznala je kako joj je izuzetna čast spojiti ovako dvije važne visokoškolske institucije kroz Klaster izvrsnosti MoA i Centar STIM. Naglasila je interdisciplinarnost berlinskog Klastera jer za razvoj mladih istraživača važno je povezivanje prirodoslovnih i humanističkih znanosti.

Wolfgang Schäffner, direktor MoA centra, kazao je kako su splitsko i berlinsko sveučilište bliski u pogledu interdisciplinarnosti, opisavši ustrajnost da se na sveučilištu Humboldt uspostavi zajedničko mjesto na kojem će raditi kolege iz različitih disciplina, a tome teži i suradnja s Centrom izvrsnosti STIM. Izrazio je zadovoljstvo potpisivanjem ovog Sporazuma, posebno naglasivši veliku ulogu u tome profesorice Bonačić-Koutecky.

Na konferenciji, koja se odvijala 10. i 11. srpnja, kroz niz zajedničkih predavanja i diskusije suradnici s Humboldta predstavljaju svoj istraživački rad i mogućnosti za zajedničku suradnju, a znanstvenici sa STIM-a uspješne rezultate znanstveno-istraživačkoga rada na projektu STIM-REI i Centru STIM, posebno naši mladi istraživači, kroz predavanja i postere. Podsjetimo, STIM-REI je projekt Centra izvrsnosti za znanost i tehnologiju – Integracija mediteranske regije (STIM) povezuje istraživanje (R), inovaciju (I) i edukaciju (E) kroz tri projektna elementa utemeljena na međunarodnoj izvrsnosti znanstvenika te izboru istraživačkih smjerova od ključne važnosti za potrebe društva. Voditeljica projekta i Centra STIM  je prof. dr. dr. h.c. Vlasta Bonačić-Koutecký.

O Centru STIM i STIM-REI projektu više informacija možete saznati na web stranici https://stim.unist.hr/o-nama/

Sve novostiSljedeća

Imate pitanje? Tu smo!